Sistemik lupus eritematozus'lu bireylerde alt ekstremiteperforması, denge ve yorgunluğun incelenmesi: Karşılaştırmalı çalışma
Investigation of lower extremity performance, balance and fatigue in individuals with systemic lupus erythematosus: Comparative study
  1. Tez No: 876951
  2. Yazar: ZÜLAL TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE BAŞAKCI ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Alt Ekstremite Performansı, Denge, Sistemik Lupus Eritematozus, Yorgunluk, Pain, Balance, Fatigue, Lower Extremity Performance, Systemic Lupus Erythematosus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)'li bireylerde alt ekstremite performansı, denge ve yorgunluğu değerlendirmek ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırmaktı. Çalışmamıza yaşları 18 ve üzerinde olan yaş ortalamaları 38,33±13,37 yıl olan 21 SLE'li ve yaş ortalamaları 38,95±12,62 yıl olan 20 sağlıklı birey olmak üzere toplam 41 gönüllü dahil edildi. SLE'li bireylerin demografik ve hastalıkla ilişkili bilgileri kaydedildikten sonra, alt ekstremite performansı Süreli Otur Kalk Testi ve Zamanlı Kalk ve Yürü Testi ile, dengeleri Sensamove Miniboard ile, yorgunluk düzeyleri Görsel Analog Skala (GAS) ve Yorgunluk Şiddet Ölçeği ile, ağrı şiddetleri GAS ile değerlendirildi. Gruplar karşılaştırıldığında otur kalk testi (0,001); zamanlı kalk ve yürü testi (p:0,001); statik denge-merkez (p:0,020), ön (p:0,001), arka (p:0,002), sol (p:0,001), sağ (p:0,001); propriyosepsiyon-sol (p:0,004), reaksiyon zamanı-ön (p:0,002) ve sol (p:0,016); reaksiyon süresi-ön (p:0,001), arka (p:0,001), sol (p:0,001) ve sağ (p:0,001); GAS-Yorgunluk (p:0,001); Yorgunluk Şiddet Ölçeği (p:0,001); GAS-ağrı (p:0,001); açısından sağlıklı grup lehine fark anlamlı idi. SLE'li bireylerin korelasyon analizlerinde zamanlı kalk ve yürü testi ile arka yönde reaksiyon süresi arasında düşük düzeyde (r:-0,449; p:0,041). GAS-yorgunluk ile propriyosepsiyon-sol (r:0,484; p:0,026) ve propriyosepsiyon-sağ (r:0,461; p:0,035) arasında düşük düzeyde ilişkili iken; GAS-ağrı ile propriyosepsiyon-arka arasında orta düzeyde ilişki (r:0,521; p:0,015), propriyosepsiyon-sağ ile düşük düzeyde ilişki (r:0,441; p:0,045) mevcuttu. Çalışmamızın sonucunda SLE'li bireylerin ağrı ve yorgunluklarının daha yüksek; alt ekstremite performansı ve statik/dinamik dengelerinin ise sağlıklı kontrollere göre daha kötü düzeyde olduğu görülmüştür. Dinamik denge yorgunluk, ağrı ve alt ekstremite performansı ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate lower extremity performance, balance and fatigue in individuals with Systemic Lupus Erythematosus (SLE) and compare them with healthy controls. The study included 21 individuals with SLE with a mean age of 38.33±13.37 years and 20 healthy individuals with a mean age of 38.95±12.62 years. After demographic data were recorded, lower extremity performance was evaluated by using the Sit to Stand Test and Timed Up and Go Test, balance was evaluated by using the Sensamove Miniboard and fatigue levels were examined with the Visual Analog Scale (VAS) and Fatigue Severity Scale, while pain severity was examined with using the Visual Analog Scale. As a result when comparing the groups, significant differences were found in sit-to-stand test (p:0.001), timed up and go test (p:0.001); static balance-center (p:0.020), front (p:0.001), back (p:0.002), left (p:0.001), right (p:0.001); proprioception-left (p:0.004), reaction time-front (p:0.002), and left (p:0.016); travel time-front (p:0.001), back (p:0.001), left (p:0.001), and right (p:0.001); VAS-fatigue (p:0.001), Fatigue Severity Scale (p:0.001); VAS-pain (p:0.001) in favor of the healthy group. In correlation analyses of individuals with SLE, There was a low relation between timed up and go test and reaction time in the back direction (r:-0.449; p:0.041). There was a low relation between VAS-fatigue and proprioception-left (r:0.484; p:0.026), and proprioception-right (r:0.461; p:0.035). There was a moderate correlation between VAS-pain and proprioception-back (r:0.521; p:0.015), and a low correlation between proprioception-right and VAS-pain (r:0.441; p:0.045). As a result of our study, individuals with SLE have higher levels of pain and fatigue; It was observed that lower extremity performance and static/dynamic balance were worse than healthy controls. Dynamic balance is associated with fatigue, pain, and lower extremity performance.