Bölgesel çatışmalara bağlı göç hareketlerine ilişkin mekânsal verinin coğrafi etiketli sosyal medya verileri ile analizi
Analysis of spatial data related to migration movements caused by regional conflicts using geotagged social media data
- Tez No: 876985
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇABUK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU YILMAZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Göç Analizi, Bölgesel Çatışmalar, Göçmen, Twitter (X), Migration Analysis, Regional Conflicts, Refugee, Twitter (X)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son yıllarda sosyal medya verileri konum tabanlı ya da konum tabanlı olmayan birçok analiz gerçekleştirmek amacıyla araştırmacılar için daha kolay erişilebilen, daha az maliyetli büyük bir veri kaynağı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Bu veriler, araştırmacılar tarafından özellikle siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunlar nedeniyle güvenli yerler arayışında olan insanların hareketlerini analiz etmek için kullanılmaktadır. Coğrafi etiketli sosyal medya verileri, insanların yer değiştirme hareketleri hakkında önemli bilgiler sunabilir. Twitter (X), günlük olarak yaklaşık 238 milyon kişi tarafından kullanılan bir platform olarak, bu tür analizler için zengin bir veri kaynağıdır. Bu çalışma, Twitter (X) Uygulama Geliştirme Arayüzü (API) kullanılarak, bölgesel çatışmalardan kaynaklanan göç hareketlerine ilişkin mekânsal verinin coğrafi etiketli Twitter (X) sosyal medya verileri ile kullanımının avantajlarını ve sınırlılıklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Twitter (X) API'si aracılığıyla elde edilen coğrafi etiketli tweetler, kullanıcıların göç eğilimlerini ve anavatanlarından ayrılarak göç ettikleri ülkeleri belirlemek için kullanılmıştır. Analiz sonuçları, göç hareketlerinin coğrafi dağılımını ve zaman içindeki değişimlerini göstermektedir. Bulgular, göçmenlerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve göç hareketlerinin coğrafi etiketli verilerle nasıl izlenebileceğine dair değerli içgörüler sunmaktadır. Bu tez, sosyal medya verilerinin göç analizinde nasıl etkili bir araç olabileceğini göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In recent years, social media data has begun to be considered a readily accessible and cost-effective large data source for researchers aiming to conduct various analyses, whether location-based or not. These data are particularly used by researchers to analyze the movements of people searching for safe places due to political, social, and economic issues. Geotagged social media data can provide significant insights into human mobility patterns. Twitter (X), as a platform used daily by approximately 238 million people, serves as a rich data source for such analyses. This study aims to determine the advantages and limitations of using spatial data related to migration movements caused by regional conflicts with geotagged Twitter (X) social media data, utilizing the Twitter (X) Application Programming Interface (API). Geotagged tweets obtained through the Twitter (X) API have been used to determine migration tendencies and the countries to which individuals have migrated from their homelands. The results of the analysis reveal the geographical distribution of migration movements and their changes over time. The findings offer valuable insights into migrants' social media usage habits and how migration movements can be tracked with geotagged data. This thesis is significant for demonstrating how social media data can be an effective tool in migration analysis.