Yazılım sektöründe süreç yönetimi ve uygulama örneği
Process management in the software industry and an application example
- Tez No: 876998
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE ÖZBAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yazılım, Yönetim, Süreç Yönetimi, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi, AHP, Çevik, Metodoloji, Proje Yönetimi, Başarı, Karşılaştırma, Software, Management, Process Management, Multi-Criteria Decision-Making Method, AHP, Agile, Methodology, Project Management, Success, Comparison
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Günümüzde yazılım sistemlerinin önemi, işletmelerin, kuruluşların ve hatta bireylerin yaşamlarında giderek artmaktadır. Endüstriyel üretimden sağlık hizmetlerine, finanstan eğlenceye kadar pek çok alanda yazılım sistemleri, iş süreçlerini optimize etmek, verimliliği artırmak, hizmet kalitesini yükseltmek ve rekabet avantajı sağlamak için kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, bu yazılım sistemlerinin geliştirilmesi ve yönetilmesi her zaman kolay değildir. Gelişen teknoloji, değişen müşteri talepleri ve artan rekabet koşulları, yazılım projelerini giderek daha karmaşık hale getirmektedir. Yazılım projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanması, sadece teknik bilgi ve yeteneklerle değil, aynı zamanda etkili proje yönetimi süreçleriyle de yakından ilişkilidir. Bu nedenle, yazılım geliştirme süreçlerini destekleyen ve yönlendiren etkili süreçlerin oluşturulması ve uygulanması büyük önem taşımaktadır. Araştırmalar, birçok projenin hatalı, güvenilmez, müşteriyi tatmin etmeyen, zamanında teslim edilmeyen ve bütçe aşımlarıyla sonuçlandığını göstermektedir. Bu başarısızlıkların altında yatan temel nedenlerden biri, eksik veya etkisiz proje yönetimi süreçleridir. Etkili bir proje yönetimi süreci olmadan, projelerin zamanında, bütçe dahilinde ve istenilen kalitede tamamlanması oldukça zordur. Bu çalışma, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan farklı yöntemleri ve metodolojileri incelemeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Scrum, Kanban gibi çevik (agile) metodolojilerle, SPICE gibi daha belirli ve kapsamlı yaklaşımlar arasındaki farkları ve etkileri değerlendirecek, her bir metodolojinin avantajlarını, zorluklarını ve performansını analiz edecektir. Ayrıca, Scrum ve SPICE yöntemlerinin bir yazılım projesine nasıl uygulanacağını, kullanılan dokümantasyonları ve bir projenin ilerletilmesinde nasıl kullanılması gerektiği incelenecektir. Her iki yöntemde farklı yaklaşımları temsil edeceğinden, her birinin bir yazılım projesini nasıl etkileyebileceği değerlendirilecektir. Bu çalışma kapsamında, Scrum ve SPICE metodolojileri, çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP (Analitik Hiyerarşi Süreci) ile karşılaştırılacaktır. Bu karşılaştırma için 8 adet kriter belirlenecektir ve 3 farklı kişinin anket sonuçlarının ortalaması alınacaktır. Böylece, çalışmanın nicel bir sonuca dayanması sağlanacaktır. Bu karşılaştırma, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan yöntemlerin etkinliğini anlamak ve geliştirme ekiplerine rehberlik etmek amacıyla önemli bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the importance of software systems is increasingly growing in the lives of businesses, organizations, and even individuals. From industrial production to healthcare services, finance to entertainment, software systems play a critical role in optimizing business processes, increasing efficiency, improving service quality, and providing a competitive advantage. However, the development and management of these software systems are not always easy. The evolving technology, changing customer demands, and increasing competition conditions are making software projects increasingly complex. Successfully completing software projects is closely related not only to technical knowledge and skills but also to effective project management processes. Therefore, the creation and implementation of effective processes that support and guide software development processes are of great importance. Research shows that many projects result in errors, unreliability, customer dissatisfaction, missed deadlines, and budget overruns. One of the underlying reasons for these failures is incomplete or ineffective project management processes. Without an effective project management process, it is very difficult to complete projects on time, within budget, and at the desired quality. This study aims to examine and compare different methods and methodologies used in software development processes. It will evaluate the differences and impacts between agile methodologies like Scrum and Kanban and more specific and comprehensive approaches like SPICE, analyzing the advantages, challenges, and performance of each methodology. Additionally, it will investigate how Scrum and SPICE methods can be applied to a software project, the documentation used, and how each should be used in progressing a project. Since both methods represent different approaches, it will evaluate how each can affect a software project. In this study, Scrum and SPICE methodologies will be compared using one of the multi-criteria decision-making methods, AHP (Analytic Hierarchy Process). For this comparison, 8 criteria will be determined, and the average of the survey results from 3 different individuals will be taken. Thus, it will ensure that the study is based on quantitative results. This comparison will be an important step in understanding the effectiveness of the methods used in software development processes and guiding development teams.