Gelir paylaşımlı inşaat sözleşmelerinin hüküm ve sonuçları
  1. Tez No: 877190
  2. Yazar: SEHER DEVECİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZ SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi, Gelirin Paylaşılması, Arsa Sahibi, Yüklenici, Income sharing construction contract, sharing income, contractor, land owner
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnşaat sektörünün ülke ekonomisine katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Gelişen inşaat sektörüyle birlikte arsa sahipleri ve yükleniciler arasında akdedilen inşaat sözleşmeleri sayısı ve yargıya intikal eden uyuşmazlık sayısı da artmaktadır. Uygulamadaki sıklık ve ihtiyaç sebebiyle tek bir tipte değil farklı özellikler taşıyan inşaat sözleşmeleri bulunmaktadır. Tez konumuz olan gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi de özellikle son yıllarda uygulamada yaygınlık kazanmaya başlamış inşaat sözleşmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelir paylaşımlı inşaat sözleşmelerinde yüklenici tarafından meydana getirilen bağımsız bölümlerin satışıyla elde edilen gelir taraflar arasında paylaşılmaktadır. Yüklenici inşaat meydana getirme ve satışa aracılık etme borcu altında iken arsa sahibi elde edilen geliri yüklenici ile paylaşma borcunu üstlenmektedir. Taraflar bağımsız bölüm mülkiyetini değil satıştan elde edilen geliri paylaşmaktadırlar. Gelir paylaşımlı inşaat sözleşmeleri eser, adi ortaklık ve taşınmaz simsarlığı sözleşmeleri unsurlarını içeren karma nitelikli bir sözleşmedir. Uygulamadaki gelir paylaşımlı inşaat sözleşmeleri incelendiğinde tek bir yöntem ile oluşturulmadığı görülmektedir. Ana sistem, yüklenici tarafından inşaa edilen bağımsız bölümlerin satışı ile elde edilen gelirin paylaşılmasıdır. Bu yöntemin yanında tarafların istek ve menfaatlerine göre sözleşmeye farklı kayıtlar konulabilir. Çalışmamız üç bölümde incelenecek ve ilk bölümde, gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesi tanımı, unsurları, çeşitleri ve şekli konusu anlatılacaktır. Doktrinde yapılan tanımlar ve özellikle sözleşmenin niteliği ile ilgili açıklamalara yer verilecektir. İkinci bölümde ise gelir paylaşımına dayalı inşaat sözleşmelerinde tarafların hak ve borçları ile eserin ayıplı olması halinde hak sahiplerinin başvurabileceği yollar üzerinde durulmuştur. Son olarak ise; gelir paylaşımlı inşaat sözleşmelerinde uyarlamanın mümkün olup olmadığı, sona ermesi ve tasfiye halinde uygulanacak hükümler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The contribution of the construction industry to the national economy is an incontrovertible truth in terms of our country. With the developing construction industry, the number of construction contracts concluded between land owners and contractors and the number of disputes submitted to the jurisdiction are also increasing. Not only uniform type of construction contracts, but also construction contracts having different features are concluded between the parties because of the frequency and need in practice. The income sharing construction contract that is the subject of our thesis confronts us as a type of construction contract that has started to become widespread in practice, especially during the last decade. The income generated by the sale of the independent divisions constructed by the contractor is shared between the parties in the income sharing construction contracts. The land owner undertakes the obligation to share the income with the contractor whereas the contractor is under the obligation to make the construction and mediate the sale. The parties share the income generated from the sale, not the ownership of the independent division. The income sharing construction contracts are mixed contracts containing the features of the contracts of work and the ordinary partnership and immovable property trading contracts. When the income sharing construction contracts in practice are examined, it is seen that they are not drawn up by a single method. As we have also mentioned above, the main system is the sharing of the income generated through the sale of the independent divisions constructed by the contractor. In addition to this method, the income sharing construction contracts differ from the main system with their certain features even though they are similar to the main system with the different records included into the contract as per the requests and interests of the parties. Our study will be examined in three chapters and the definition, features, types, form and subject of the income sharing construction contract will be described in the chapter one. The definitions made in the doctrine and especially the clarifications on the nature of the contract will be provided. In the chapter two, the rights and obligations of the parties in the income sharing construction contracts and the remedies that the right holders may apply in the event that the work is defective are discussed. Finally, whether adaptation is possible in the income sharing construction contracts and the provisions to be applied in the case of their termination and liquidation are discussed.