Almanca öğretmen adaylarının dijital yeterlilik ve Web 2.0 araçlarının kullanımına ilişkin yetkinliklerinin incelenmesi ve görüşleri
Investigation of German candidate teachers' competencies regarding digital competency and the use of Web 2.0 tools and their opinions
- Tez No: 877251
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Çağ, Dijital yeterlik, Web 2.0 araçları, Almanca öğretmenliği, Digital Age, Digital competence, Web 2.0 tools, German teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Çalışmanın kapsamını oluşturan“Dijital Çağ”da öğretmen ve öğrencilerin sahip olması gereken dijital yeterlik konusu, ulusal ve uluslararası literatür çalışmaları ve dijital yetkinlik çerçeveleri incelenerek ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı; Almanca öğretmen adaylarının dijital yeterlik ve Web 2.0 araçlarını kullanımına ilişkin yetkinlik düzeylerini incelemektir. Araştırmada Karma Araştırma desenlerinden“Açımlayıcı (Sıralı) Desen”kullanılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında Nicel Araştırma desenlerinden Genel Tarama Modeli esas alınmıştır. Çalışmanın nicel verileri Türkan Çelik tarafından geliştirilen“Web 2.0 Araçları Kullanımı Yetkinliği Ölçeği Geliştirme Çalışması (WAKYÖ)”ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. WAKYÖ ölçeği kapsamında ankete katılan 152 öğrencinin Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinlikleri belirlenmiş ve bunlar SPSS Programı ile analiz edilerek katılımcıların cinsiyet, sınıf düzeyi, gün içerisinde teknolojik cihaz ya da internet kullanma süreleri, üniversite öğrenimlerinde Salgın nedeniyle uzaktan eğitim alma dönemleri değişkenleri ile ilgili tanımlayıcı istatistikleri tablo haline getirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşaması olan nitel boyutunda her kademeden Web 2.0 araçları kullanımı noktasında yetkin öğrenciler arasından seçilen 12 öğrenci ile yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler yapılmış ve Web 2.0 araçlarını yabancı dil öğrenimlerimde deneyimlemelerine ilişkin görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler“Betimsel Analiz”yaklaşımıyla yorumlanmıştır. Sonuç olarak Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliği ile cinsiyet, sınıf düzeyi ve Salgın süresi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık görülmüştür. Gün içinde teknolojik cihaz ya da internet kullanma süresi değişkeni açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Görüşmeye katılan öğrencilerin tümü Web 2.0 araçlarının yabancı dil eğitimi için faydalı olduğunu ve meslek hayatlarında kullanacaklarını belirtmiştir. Genel sonuçlar çoğunlukla sınıf düzeyi yüksek olan öğrencilerin Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliklerinin olduğunu göstermiştir. Çalışmada, Almancanın yabancı dil olarak öğreniminde kullanılabilecek etkili bazı Web 2.0 araçlarının (Canva, Learningapps, Flipgrid, Storyjumper, Kahoot, Padlet, Mindmeister, Pooplet, Wordwall) tanıtılmasının alana katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır. İkinci yabancı dil olarak Almanca eğitimi ve bu alanda yapılacak bilimsel çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The issue of digital competence that teachers and students should have in the“Digital Age”, which constitutes the scope of the study, was discussed by examining national and international literature studies and digital competence frameworks. The main purpose of the study is to examine the competency of German teacher candidates regarding digital competence and the use of Web 2.0 tools.“Exploratory (Sequential) Design”, one of the Mixed Research designs, was used in the research. In the first stage of the study, the General Survey Model, one of the Quantitative Research designs, was taken as basis. The quantitative data of the study were obtained using the“Web 2.0 Tools Usage Competency Scale Development Study (WAKYÖ)”scale developed by Türkan Çelik. Within the scope of the WAKYÖ scale, the competencies of 152 students participated in the survey in using Web 2.0 tools were determined and were analyzed with the SPSS Program. Descriptive statistics regarding the variables of the participants' gender, grade level, duration of using technological devices or the internet during the day, and periods of receiving distance education due to the epidemic have been tabled. In the second phase of the study, the qualitative dimension, semi-structured individual interviews were held with 12 students selected from all levels who were proficient in using Web 2.0 tools, and their opinions were received about their Web 2.0 experiences in foreign language learning. The data obtained were interpreted with the“Descriptive Analysis”approach. As a result, a significant difference was observed in terms of proficiency in using Web 2.0 tools and the variables of gender, grade level and epidemic duration. There was no significant difference in terms of the duration of using technological devices or internet during the day. All of the students participated in the interview stated that Web 2.0 tools are useful for foreign language education and they will use them in their professional lives. General results showed students in higher grades were proficient in using Web 2.0 tools most. The study concluded that introducing some effective Web 2.0 tools (Canva, Learningapps, Flipgrid, Storyjumper, Kahoot, Padlet, Mindmeister, Pooplet, Wordwall) can be used in learning German as a foreign language will contribute to the field. It will be a guide for teaching German as a second foreign language and for scientific studies in this field.