Improving data-centric decision-making process in EU supply chains data networks by enhancing data management using distributed ledger technology with EU common dataspaces
AB tedarik zinciri veri ağlarında veri merkezli karar alma süreçlerini güçlendirmek için AB ortak veri alanları kullanılarak dağıtılmış defter teknolojisi ile veri yönetimini geliştirmek
- Tez No: 877269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Blockchain, Tedarik zinciri ağı, Veri alanları, Veriye dayalı karar alma, Açık veri
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Teknolojiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Veriler yaşamın tüm yönlerinde giderek daha etkili hale geldikçe, AB Komisyonu'nun dijital stratejisi dijital bir çağa ulaşmayı hedeflemektedir. Tedarik zincirlerinde artan karmaşıklık ve veri yönetimi sorunlarını ele almak zorunludur, çünkü bu zorluklar çeşitli riskler ve aksamalara yol açmaktadır. Bu çalışma, Veri Merkezli Karar Alma süreçlerini geliştirmek için Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) ve AB Ortak Veri Alanlarının potansiyelini araştırmakta ve analiz etmektedir. Mevcut AB tedarik zincirinin hazır olup olmadığını incelemekte, karşılaşılan zorlukları belirlemekte ve bu yeni teknolojilerin benimsenmesinin faydalarını ve engellerini değerlendirmektedir. Analiz, bu yenilikçi teknolojilerin endüstriyel tedarik zincirine nasıl etki edebileceğini irdelemektedir. Amaç, politika yapıcıları, sektör liderlerini, araştırmacıları ve paydaşları teknolojik gelişmelerden kaynaklanan fırsatları belirleyip değerlendirebilecek araçlarla donatarak, tedarik zinciri sektöründe dönüşümü ve veri merkezli karar alma süreçlerinin iyileştirilmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
As data becomes increasingly influential in all aspects of life, the EU Commission's digital strategy aims to achieve a digital age. Addressing the growing complexity and data management issues within supply chains is imperative, as these challenges lead to various risks and disruptions. This study explores and analyze the potential of Distributed Ledger Technology (DLT) and EU Common Data Spaces to enhance data-centric decision-making. It examines the readiness of the current EU supply chain, identifies its challenges, and evaluates the benefits and barriers to adopting these emerging technologies. The analysis delves into how these innovative technologies could impact industrial supply chain, The goal is to equip policymakers, industry leaders, researchers, and stakeholders with tools to identify and leverage opportunities from technological advancements, driving transformation and improvement of data centric decision making in the supply chain sector.