Applying machine learning methods to EEG collected from dyslexia and healthy children
Disleksili ve sağlıklı çocuklardan toplanan EEG verilerine makine öğrenmesi yöntemlerinin uygulanması
  1. Tez No: 877318
  2. Yazar: NAVREEN HAMID BANDAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜNET EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenimi, Disleksi, EEG, Machine Learning, Dyslexia, EEG
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez, disleksiyi teşhis etmek ve erken tespit ve müdahale yöntemlerini geliştirmek amacıyla EEG verilerini kategorize etmek için makine öğrenme modellerinin nasıl kullanılabileceğini incelemektedir. Kullanılan on model arasında Rastgele Orman, Karar Ağacı, KNeighbors, SVM, Yapay Sinir Ağı (YSA), Gradient Boosting, Gradient Regresyon, Ada Boosting Algoritması yer aldı. Niceliksel analize göre modellerin çoğunun çok iyi doğruluk puanları vardı ve bu da onların disleksiklerin sınıflandırılmasında etkili olduğunu gösteriyordu. 0,99'luk güçlü bir doğruluk puanı, K-Komşu ve Rastgele Orman kesin sınıflandırma için altta yatan nörofizyolojik bileşenleri tanımlama yeteneğini gösterdi. Ayrıca niceliksel sonuçlar, EEG verilerinin incelenmesinden elde edilen niteliksel bilgilerle iyi bir bağlama oturtulmuştur. Her bireyin ihtiyaçlarını karşılayan bireyselleştirilmiş yöntemlere odaklanan tartışmalarda, bulguların disleksi tanısına ve eğitimsel çözümlere yönelik etkileri vurgulandı. Gelecekteki araştırma fikirleri arasında disleksi teşhisini ve müdahale sonuçlarını geliştirmek için EEG tabanlı yöntemlerin geliştirilmesi ve doğrulanması yer almaktadır. Her şey göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışma disleksi araştırmalarında ve terapötik ortamlarda EEG tabanlı teknikleri kullanma konusundaki bilgimizi ve yeteneğimizi geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis looks into how machine learning models can be used to categorize EEG data in order to diagnose dyslexia and improve early detection and intervention methods. Random Forest, Decision Tree, KNeighbors, SVM, Artificial Neural Network (ANN), Gradient Boosting, Gradient Regression, Ada Boosting Algorithm were among the eight models used. The majority of the models had good accuracy scores, according to quantitative analysis, demonstrating their effectiveness in classifying dyslexics. With a strong accuracy score of 0.99, KNeighbors and Random Forest showed its ability to identify underlying neurophysiological components for precise classification. Furthermore, the quantitative results were well-contextualized by the qualitative information gleaned from the study of the EEG data. The findings' implications for dyslexia diagnosis and educational solutions were emphasized in the discussions, which focused on individualized methods catered to each person's needs. Future research ideas include enhancing and verifying EEG-based methods to enhance dyslexia diagnosis and intervention results. All things considered, this work advances our knowledge of and ability to use EEG-based techniques in dyslexia research and therapeutic settings.