Ahmed el-Çârperdî'nin icmâ anlayışı
Ahmed el-Çârperdî's understanding of icmâ
- Tez No: 877335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHSUM ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Usûl, İcmâ, Ahmed el-Çârperdî, es-Sirâcu'l-vehhâc, Fiqh, Usul, Ijma, Çârperdî, es-Sirâcu'l-vehhâc
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İnsanlık için bir hayat modeli teşkil eden İslam dini, onlara yaşamlarının her alanında nasıl hareket edecekleri bağlamında belli birtakım düsturlar sunmuştur. Bunlardan bir tanesi de İslam'a göre hükümlerin belirlenmesidir. Bu hükümlerin tespiti, İslam'ın şer'î kaynakları çerçevesinde analizi yapılmaktadır. İslam'in temel kaynaklarından birincisi Kur'an, ikincisi ise Sünnet'tir. Bu asli kaynaklar, içerdikleri hükümleri açısından sınırlıdır. Diğer taraftan insanlık hayatında sürekli bir akış ve hareketliliğin olmasından dolayı yeni hadiseler ortaya çıkar ve bu olaylar için çözümler aranır. Bu çözümleri belirlerken, öncelikle Kurân ve Sünnet'te bulunan hükümlere başvurulur. Ancak sıkça karşılaşılan yeni meselelerde, mevcut delillerde açıkça hüküm bulunmamasıyla sonuçlanabilir. Bu durumda bireysel ictihadlar ortaya çıksa da yetersiz kalabiliyor. İşte bu noktada, İslamîn şer'î delillerrinde bulunan üçüncü kaynak olan icmâ ve diğer delillerin zorunluluğu ortaya çıkar. Bu hadiselerin çözümü ve bir hükmün belirlenmesi için ilkinde Kur'an ve Sünnet'te mevcut olan hükümler ışığında buna bir çözümün bulunulması gerekli kılmaktadır. Ancak çoğu zaman meydana gelen bu yeni meseleye var olan şer'î delillerde hükmü geçmemektedir. Bu durumda ferdi ictihadlar ortaya çıksa da bu yetersiz kalınmaktadır. İşte bu durum İslam'ın şer'î delillerinden üçüncüsü olan icmâı, zorunlu kılmaktadır. İcmâ Kur'an ve Sünnet çizgisinden sapmadan meydana gelen yeni meseler için çözüm üretici delillerden biri olarak yer almakta ve İslam kaynakları arasında önemli bir işleve sahip olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, fıkıh başta olmak üzere tefsir, hadis, usul, gramer ve mantık gibi çeşitli ilim alanlarında derinleşen ve ömrünü ilimle geçiren Ahmed el-Çârperdî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve icma konusundaki görüşleri incelenmiştir. Ayrıca, icmâ konusunda diğer usûl âlimleri ile olan ittifak ve ihtilaflarına da değinilerek bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The religion of Islam, which constitutes a life model for humanity, has offered them certain principles on how to act in every aspect of their lives. One of these is determining the provisions according to Islam. The determination of these provisions is made within the framework of the Sharia Sources of Islam. These primary sources, the first of which is the Quran and the second is the Sunnah, among the legislative sources of Islam, are limited in the number of provisions they contain. On the other hand, new events emerge due to a constant flow in human life. In order to determine a ruling for the solution of these incidents, it is necessary to find a solution in the light of the provisions existing in the Quran and Sunnah. However, most of the time, this new issue that occurs is not ruled by the existing Sharia evidence. In this case, although individual ijtihads emerge, this is insufficient. This situation necessitates ijma, which is the third religious evidence of Islam. Ijma is seen as a solution producer for new problems that occur without deviating from the lines of the Quran and Sunnah and has a great function among Islamic sources. In this study, he made great services to Islam and Muslims during his time and educated himself in scientific fields such as tafsir, hadith, fiqh, methodology, grammar and logic; We researched the brief life of Ahmed alCharperd, who was engaged in science throughout his life and spent his time educating students, and his understanding and views on ijma, which has a great role among the Sharia sources of Islam. The issues on which he agreed and disagreed with other usul scholars regarding ijma were mentioned.
Benzer Tezler
- İbrahim el-Çârperdî ve Kitabü'l- Fükûk fî Şerhi'ş-Şükûk adlı eserinin tahkiki ve tahlili
Ibraham al-Jārbardī and the critical edition and analysis of his book Kitâb al-Fukuk fî Sharh al-Shukuk
ABDULLAH BİLİN
Doktora
Türkçe
2019
DilbilimMarmara ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BENLİ
- Kara Sinan'ın Şâfiye üzerine yazdığı Safiye adlı şerh'in edisyon kritiği
Edition criticism of Kara Sinan's commentary called Safiye, written on Safiye
BURAK ÇAKMAKÇI
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Doğu Dilleri ve Edebiyatıİzmir Katip Çelebi ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İZZET MARANGOZOĞLU
- Ebû'l-Mekârim Ahmed b. Hasan b. Yûsuf el-Cârberdî'nin hayatı ve Şerhu'ş-Şâfiye fi't-Tasrîf adlı eseri
Ebû'l-Mekârim Ahmed b. Hasan b. Yûsuf el-Cârberdî's life and his work Şerhu'ş-Şâfi̇ye fi̇'t-Tasrîf
MUHARREM MEMMEDOV
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Doğu Dilleri ve EdebiyatıSelçuk ÜniversitesiArap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ŞERAFETTİN YILDIZ
- Abdulkâdir El-Hısnî ve Nazmu'l-Muğnî adlı eserinin tahkiki
The editorial critique of Abdulkâdir Al-Hisnî's work 'Nazmu'l-Muğnî'
YAKUP BABAGİL
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
DinIğdır ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAD ALKHALIL
- Ahmed el-Karamânî tefsîrinin tahkik ve değerlendirilmesi (Mâide, En'âm, A'râf, Enfâl Sûreleri)
Investigation and evaluation of Ahmad al-Karamânî's tafsir (al-Ma'idah, al-An'am, al-A'raf, al-Anfal Surah's)
ABDULLAH VARGELOĞLU
Doktora
Türkçe
2022
DinNecmettin Erbakan ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ AKPINAR