İş yaşam dengesi, toksik yönetici davranışları ve çalışanların sessiz istifası arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between work life balance, toxic manager behaviors and silent resignation of employees
  1. Tez No: 877336
  2. Yazar: DİLAN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Dengesi, Toksik Yönetici Davranışları, Sessiz İstifa, İş Tatmini, Çalışan Motivasyonu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez, iş yaşam dengesi, toksik yönetici davranışları ve çalışanların sessiz istifası arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Sessiz istifa, çalışanların işlerinde minimum çaba göstererek sadece zorunlu görevleri yerine getirmesi durumu olarak tanımlanır. Çalışmada, iş yaşam dengesi sorunlarının ve toksik yönetici davranışlarının sessiz istifaya etkisi araştırılmıştır. Araştırma, Ankara Üniversitesi Teknokent bölgesinde çalışan 200 katılımcı ile yapılan anketler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, iş yaşam dengesi, yönetici davranışları ve sessiz istifa arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular, iş yaşam dengesinin bozulmasının ve toksik yönetici davranışlarının, çalışanların sessiz istifa eğilimlerini artırdığını göstermektedir. Özellikle, uzun çalışma saatleri, iş yükünün fazlalığı ve yöneticilerin olumsuz davranışlarının, çalışanların motivasyonunu düşürdüğü ve sessiz istifa eğilimlerini güçlendirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, iş yaşam dengesi sorunlarının ve toksik yönetici davranışlarının, çalışanların iş tatmini ve genel iş verimliliği üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, işverenlerin ve yöneticilerin, çalışanlarının iş tatminini ve motivasyonunu artırmak için daha dengeli bir iş ortamı sağlamalarının ve olumlu yönetici davranışlarını teşvik etmelerinin önemini vurgulamaktadır. Çalışma sonuçları, işyerinde olumlu bir çalışma ortamının sağlanmasının ve toksik davranışların önlenmesinin, çalışanların sessiz istifa eğilimlerini azaltabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the relationships between work-life balance, toxic leadership behaviors, and employee quiet quitting. Quiet quitting is defined as the situation where employees exert minimal effort and perform only mandatory tasks. The study investigates the impact of work-life balance issues and toxic leadership behaviors on quiet quitting. The research was conducted through surveys with 200 participants working in the Ankara University Technopolis area. This study employs a quantitative research method to analyze the relationships between work-life balance, leadership behaviors, and quiet quitting. The findings indicate that the deterioration of work-life balance and toxic leadership behaviors increase employees' tendencies towards quiet quitting. Specifically, it was found that long working hours, heavy workloads, and negative leadership behaviors reduce employees' motivation and reinforce tendencies towards quiet quitting. Additionally, it was determined that work-life balance issues and toxic leadership behaviors negatively impact job satisfaction and overall job performance. This study highlights the importance for employers and managers to create a more balanced work environment and promote positive leadership behaviors to enhance employee job satisfaction and motivation. The results suggest that establishing a positive work environment and preventing toxic behaviors can reduce employees' tendencies towards quiet quitting.