Tüketicinin korunması hakkında kanunun konaklama işletmeleri ile seyahat acentaları ilişkilerine olan etkileri
The Effects of law about consumer protection in Turkey to accommodation companies and travel agencies relations
  1. Tez No: 87735
  2. Yazar: ŞÜKRAN ÖKTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ULU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Korunması, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Turizmde Tüketici Korunması, Sorumluluk Sigortası, Turizm Tüketicileri Talepleri Değerlendirme Çizelgesi. Key Words: Consumerism, The Law About Consumer Protection, Consumerism in Tourism, Responsibility Insurance, Tourism Consumers Demands Valuation Chart
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Tüketici korunmasının üç yolu vardır. Birincisi yasaların tüketiciyi korumasıdır. İkincisi işletmelerin tüketicilerin korunması gerektiğine inanmaları ve yaptıkları çalışmalardır. Üçüncüsü de tüketici örgütlerinin çabalarıdır. Türkiye'de, 8 Eylül 1995 itibariyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Kanun'un getirdiği zorunlu düzenlemeler ve işletmelerin bu kanun uyarınca kendilerini zorunlu hissettikleri bir takım düzenlemeler zaman içerisinde uygulamaya konulmuştur. Ayrıca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca gönüllü tüketici örgütleri kurularak Türkiye'de tüketici korunmasında da toplumsal yapılanma kendini göstermektedir. Bütün bu çabaların sonucunda tüketici korunmasının önemi ortaya çıkmakta, tüketiciler haklarını arama konusunda daha bilinçli bir hale gelmektedirler. Bu çalışmada, tüketici korunmasının dünyadaki gelişimi, Türkiye'de yasa Öncesi ve sonrası konaklama işletmeleri ile seyahat acentaları arasındaki ilişkilerin tüketiciyi nasıl etkilediği ve kanun sonrasındaki düzenlemeler ortaya konulmuş ve konaklama işletmeleri ile seyahat acentaları arasındaki sorunların neler olduğu yapılan bir araştırma ile saptanmıştır. ABSTRACT There are three ways to protect consumer. First one is the law's protection of consumer, second one is companies beliefes about consumer protection and the studies that they have done. Third one is consumer organisations trials. The Law About Consumer Protection has been come into force by 8 September 1 995 in Turkey. The necessary arrangements of law and according to this law, some arrangements that the organisations need has been applied during the time. Apart from that according to the law about consumer protection, by establishing volunteer consumer organisations social construction about consumer protection in Turkey has appeard. Finally, the importance of consumer protection has appeard, consumers become more conscious about searching their rights.
Özet (Çeviri)
ÖZET Tüketici korunmasının üç yolu vardır. Birincisi yasaların tüketiciyi korumasıdır. İkincisi işletmelerin tüketicilerin korunması gerektiğine inanmaları ve yaptıkları çalışmalardır. Üçüncüsü de tüketici örgütlerinin çabalarıdır. Türkiye'de, 8 Eylül 1995 itibariyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Kanun'un getirdiği zorunlu düzenlemeler ve işletmelerin bu kanun uyarınca kendilerini zorunlu hissettikleri bir takım düzenlemeler zaman içerisinde uygulamaya konulmuştur. Ayrıca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca gönüllü tüketici örgütleri kurularak Türkiye'de tüketici korunmasında da toplumsal yapılanma kendini göstermektedir. Bütün bu çabaların sonucunda tüketici korunmasının önemi ortaya çıkmakta, tüketiciler haklarını arama konusunda daha bilinçli bir hale gelmektedirler. Bu çalışmada, tüketici korunmasının dünyadaki gelişimi, Türkiye'de yasa Öncesi ve sonrası konaklama işletmeleri ile seyahat acentaları arasındaki ilişkilerin tüketiciyi nasıl etkilediği ve kanun sonrasındaki düzenlemeler ortaya konulmuş ve konaklama işletmeleri ile seyahat acentaları arasındaki sorunların neler olduğu yapılan bir araştırma ile saptanmıştır. ABSTRACT There are three ways to protect consumer. First one is the law's protection of consumer, second one is companies beliefes about consumer protection and the studies that they have done. Third one is consumer organisations trials. The Law About Consumer Protection has been come into force by 8 September 1 995 in Turkey. The necessary arrangements of law and according to this law, some arrangements that the organisations need has been applied during the time. Apart from that according to the law about consumer protection, by establishing volunteer consumer organisations social construction about consumer protection in Turkey has appeard. Finally, the importance of consumer protection has appeard, consumers become more conscious about searching their rights.II In this study, the improwement of consumer protection how the relations between travel agents and accommodation companies, before and after law, affect consumer, and, the arrangements after the law has appeard and problems between accommodation companies and travel agents has established with a research.