Primer Dismenore'li genç yetişkinlerde vagal sinir uyarımının ağrı, menstrual semptomlar, depresyon ve anksiyete üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of vagal nerve stimulation on pain, menstrual symptoms, depression, and anxiety in young adults with Primary Dysmenorrhea
- Tez No: 877467
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Primer Dismenore, Transkutanöz Auriküler Vagus Sinir Stimülasyonu, Ağrı, Primary Dysmenorrhea, Transcutaneous Auricular Vagus Nerve Stimulation, Pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı transkutanöz auriküler VSS (vagus sinir stimülasyonu)'nin Primer dismenore (PD)'li genç yetişkin kadınlarda menstrüel ağrı, ağrı eşiği, depresyon, anksiyete, menstrüel semptomlar, premenstrüel sendrom ve dismenoreden fonksiyonel ve emosyonel etkilenim üzerine etkilerini araştırmaktır. PD tanılı 18-25 yaş arası 40 kadın katılımcı, randomize olarak deney ve kontrol grubuna ayrılarak, katılımcıların 1. ve 2. menstrüel siklusları arasında siklusun luteal fazında toplam 10 seans olmak üzere deney grubuna gerçek transkutanöz auriküler VSS, kontrol grubuna da sham VSS uygulanmıştır. Değerlendirmeler 1. ve 2. menstrüel siklusların en ağrılı günlerinde Vizuel Analog Skalası (VAS), algometre cihazı, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Menstruasyon Belirti Ölçeği (MBÖ), Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PMSÖ) ve Fonksiyonel ve Emosyonel Dismenore Ölçeği (FEDÖ) kullanılarak yapılmıştır. Müdahale sonucunda, deney grubunda VAS, ağrı eşiği, BDE, BAE, MBÖ, PMSÖ ve FEDÖ değerlerinde anlamlı bir iyileşme görülürken (p=0.000), kontrol grubunda sadece VAS değerinde anlamlı bir iyileşme tespit edilmiştir (p=0.017). Deney grubu VAS (p=0.000), ağrı eşiği (p=0.000), BDE (p=0.003), BAE (p=0.025), MBÖ (p=0.000) ve FEDÖ (p=0.011) değerlerinde anlamlı olarak daha üstün bulunurken, PMSÖ değerinde gruplar arası istatistiksel olarak bir fark görülmemiştir (p=0.138). Bu çalışmanın sonucunda, transkutanöz auriküler VSS uygulamasının katılımcıların menstrüel ağrı, depresyon, anksiyete, menstrüel semptomlar, premenstrüel sendrom ve dismenoreden fonksiyonel ve emosyonel açıdan etkilenim şiddetlerini azalttığı ve ağrı eşiklerini arttırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of transcutaneous auricular VNS (vagus nerve stimulation) on menstrual pain, pain threshold, depression, anxiety, menstrual symptoms, functional and emotional impact from dysmenorrhea and premenstrual syndrome in young adult women with Primary Dysmenorrhea (PD). 40 female participants between the ages of 18-25 diagnosed with PD were randomly divided into experimental and control groups, and real transcutaneous auricular VNS was applied to the experimental group and sham VNS was applied to the control group, for a total of 10 sessions in the luteal phase of the cycle between the participants' 1st and 2nd menstrual cycles. Evaluations were made on the most painful days of the 1st and 2nd menstrual cycles using the Visual Analog Scale (VAS), algometer device, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Menstrual Symptom Questionnaire (MSQ), Premenstrual Syndrome Scale (PMSS) and Functional and Emotional Measure of Dysmenorrhea (FEMD). As a result of the intervention, a significant improvement was observed in VAS, pain threshold, BDI, BAI, MSQ, PMSS and FEMD values in the experimental group (p=0.000), while a significant improvement was detected only in VAS value in the control group (p=0.017). While the experimental group was found to be significantly superior in VAS (p=0.000), pain threshold (p=0.000), BDI (p=0.003), BAI (p=0.025), MSQ (p=0.000) and FEMD (p=0.011) values, there was no statistical difference between the groups in PMSS value (p=0.138). In conclusion, it was found that transcutaneous auricular VNS application reduced the severity of menstrual pain, depression, anxiety, menstrual symptoms, premenstrual syndrome and functional and emotional impact from dysmenorrhea, and increased pain thresholds of the participants.