BRICS ülkelerinde emisyon kontrolü ve küresel ısınma eğilimleri: Karşılaştırmalı bir analiz ve tahmin
Emissions control and global warming trends in BRICS countries: A comparative analysis and forecast
  1. Tez No: 877820
  2. Yazar: ABDULLAH ALAA ABDULWAHHAB AL-IMAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKUCAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Sürdürülebilir Kalkınma, Emisyon Kontrolü, BRICS Ülkeleri, Karşılaştırmalı Analiz, Tahminleme, Climate Change, Sustainable Development, Emission Control, BRICS Countries, Comparative Analysis, Forecasting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sera gazı emisyonları nedeniyle küresel ısınmanın endişe verici şekilde hızlanması, BRICS ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) emisyonları kontrol etmek için kullandıkları stratejilerin acilen incelenmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, BRICS ülkelerindeki enerji tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan CO2 emisyonunun tahmin edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için, zaman serisi modellerinden biri olan GM(1,1) tahmin modeli kullanılmıştır. GM(1,1) modeli gri tahmin modellerinin en basit formudur. Geçmiş veriler kullanılarak ileriye yönelik tahmin sonuçlarının ortaya çıkarılmasında kolaylık sağlayan bir model olması sebebiyle bu tez çalışmasında tercih edilmiştir. Bilindiği üzere, 2020 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid-19 pandemisi ilan edilmiştir. Covid-19 pandemisinin küresel anlamda CO2 emisyonu değerleri üzerinde etkileri olmuştur. Bu tez çalışmasında, Covid-19 pandemisinin BRICS ülkelerinin CO2 emisyonu üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Bunu gerçekleştirmek için iki farklı senaryo oluşturulmuştur. İlk senaryoda, BRICS ülkelerinin 2005-2022 yılları arasındaki CO2 emisyonu değerleri GM(1,1) modeli ile test edilip 2030 yılına kadar tahmin sonuçları elde edilmiştir. İkinci senaryoda ise, BRICS ülkelerinin 2005-2020 yılları arasındaki CO2 emisyonu değerleri GM(1,1) modeli ile test edilip 2030 yılına kadar tahmin sonuçları elde edilmiştir. İki farklı senaryo altında ortaya çıkan tahmin sonuçları BRICS ülkeleri için değerlendirilmiştir. İki farklı senaryoda oluşturulan GM(1,1) modellerinin tahmin başarısı ise Ortalama Mutlak Hata Oranı ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar, GM(1,1) tahmin modellerine ait Ortalama Mutlak Hata Oranı değerlerinin her iki senaryoda da %10'un altında olduğunu göstermektedir. Bu sonuç, oluşturulan GM(1,1) tahmin modellerinin tahmin başarısının yüksek olduğunu göstermektedir. Covid-19 pandemisi senaryosu altında, 2030 yılı CO2 emisyonu değerinin sadece Rusya ülkesinde daha yüksek olacağı öngörülmektedir. Buna ek olarak, Covid-19 senaryosu altında 2030 yılı CO2 emisyonu değerinin Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika için sırasıyla 13578 Mt, 3454 Mt, 1808 Mt, 508 Mt ve 416 Mt olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The alarming acceleration of global warming due to greenhouse gas emissions requires an urgent review of the strategies used by the BRICS countries (Brazil, Russia, India, China and South Africa) to control emissions. This study aims to estimate the CO2 emissions resulting from energy consumption in BRICS countries. To achieve this purpose, the GM(1,1) forecast model, one of the time series models, was used. The GM(1,1) model is the simplest form of gray forecasting models. It was preferred in this thesis because it is a model that makes it easier to reveal future prediction results using historical data. As it is known, Covid-19 pandemic was declared by the World Health Organization in 2020. The Covid-19 pandemic has had effects on global CO2 emission values. In this thesis study, the impact of the Covid-19 pandemic on the CO2 emissions of BRICS countries was also examined. To achieve this, two different scenarios were created. In the first scenario, CO2 emission values of BRICS countries between 2005 and 2022 were tested with the GM(1,1) model and prediction results were obtained until 2030. In the second scenario, CO2 emission values of BRICS countries between 2005 and 2020 were tested with the GM (1,1) model and prediction results were obtained until 2030. The estimation results under two different scenarios were evaluated for BRICS countries. The prediction success of GM(1,1) models created in two different scenarios was measured by the Average Absolute Error Rate. The results obtained show that the Average Absolute Error Rate values of GM(1,1) forecast models are below 10% in both scenarios. This result shows that the prediction success of the GM(1,1) prediction models created is high. Under the Covid-19 pandemic scenario, it is predicted that the CO2 emission value in 2030 will be higher only in Russia. In addition, under the Covid-19 scenario, the CO2 emission value in 2030 is predicted to be 13578 Mt, 3454 Mt, 1808 Mt, 508 Mt and 416 Mt for China, India, Russia, Brazil and South Africa, respectively.