Bulgaristan sinemasında öteki olarak Türklerin temsili
Representation of Turkish people as others in Bulgarian cinema
  1. Tez No: 877837
  2. Yazar: SEVİLAY DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sosyoloji, Tarih, Fine Arts, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ötekilik, Sinema ve Öteki, Kimlik, Bulgaristan Sineması, Otherness, Cinema and the Others, Identity, Bulgarian Cinema
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
1984-1989 yılları arasında Bulgaristan'dan Türkiye'ye yapılan göçler ve bu göçleri zorunlu hale getiren asimilasyon politikaları, Bulgaristan ve Türkiye'nin tarihsel ve sosyolojik gelişimini derinlemesine etkilemiştir. Bu çalışmada Bulgaristan sinemasında Türklerin öteki olarak temsilleri; karakterler, görsel planlar ve senaryo metni üzerinden çalışılmıştır.“Çalıntı Gözler”ve“Güller Ülkesi: Damescana”filmleri üzerinden Türk kimliğini, ötekilik kavramı çerçevesinde açıklanmış ve sinemanın tarihsel, toplumsal gerçekliğe ışık tutan rolü üzerinde durulmuştur. Bulgar yapımı filmlerde, Türk kimliği incelenerek Bulgarların kendi tarihlerinin önemli bir unsuru olan Türklere bakış açıları çözümlenmiştir. 1989 Yılı Bulgaristan Türkiye Göç sürecine kadar Türklerin toplumsal belleğinde yer eden travmaları işleyen filmler; Bulgar senarist, yönetmen ve oyuncuların ağırlıklı katkılarıyla çekilmiştir. Bu bağlamda Bulgaristan'ı hedef göstermeden iki ülke arasındaki uzlaşı zeminine vurgu yapan bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The migrations from Bulgaria to Turkey between 1984 and 1989 and the assimilation policies that made these migrations mandatory have Decently affected the historical and sociological development of Bulgaria and Turkey. Representations of Turkish people as others in Bulgarian cinema have been studied through characters, visual plans and script text. Through the films“Stolen Eyes”and“Damescana”, the Turkish identity was explained within the framework of the concept of otherness and the role of cinema that sheds light on historical and social reality was emphasized. By examining the Turkish identity in Bulgarian-made films, Bulgarians' perspectives on Turkish people, which are an important element of their own history, have been analyzed. Films dealing with the traumas that took place in the social memory of Turkish people until the migration process from Bulgaria to Turkey in 1989 were made with the predominant contributions of Bulgarian screenwriters, directors and actors. In this context, a study has been conducted that emphasizes the deconfliction between the two countries without targeting Bulgaria.