Prepartumda maternal rasyonlara rumende korunmuş kolin ilavesinin buzağılarda büyüme performansı üzerine etkisi
Effect of rumen protected choline supplementation to maternal rations during prepartum on growth performance of calves
  1. Tez No: 877888
  2. Yazar: MUSTAFA FURKAN TOPAKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR SERBESTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kolin, Prepartum, Buzağı, Kolostrum IgG, Canlı ağırlık, Choline, Prepartum, Calves, Colostrum IgG, Body weight
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayvan Besleme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada prepartum dönemde rasyona rumende korunmuş kolin (RUKK) ilavesinin kolostrum IgG ve besin madde kompozisyonu ile buzağıların sütten kesime kadar performansları üzerine etkisi incelenmiştir. Prepartum 20. günde 17 baş Siyah Alaca gebe inek Kontrol (n= 8) ve RUKK (n= 9) olarak ikiye gruba ayrılmıştır. Gruplar buğday samanı, mısır silajı ve kuru dönem karma yeminden oluşan toplam karışım rasyonla (TMR) beslenmiş ve RUKK grubundaki ineklerin bireysel rasyonları üzerine 15 g/gün kolin klorit serpiştirilmiştir. Kolostrum örnekleri doğumda (0. saat) ve 36. saatte alınmıştır. Canlı ağırlık, cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, vücut derinliği ve göğüs çevresi doğumda ve daha sonra haftalık olarak sütten kesime kadar alınmıştır. Prepartumda maternal rasyona RUKK ilavesi gebelik süresi, kolostrum IgG ve besin madde kompozisyonunu etkilememiştir. Ayrıca, Kontrol ve RUKK grubundaki buzağıların canlı ağırlık ile vücut ölçülerinin benzer olduğu saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda gebeliğin son 20 gününde maternal rasyona 15 g/gün RUKK ilavesinin kolostrum besleyici özellikleri ve buzağı performansında değişime yol açmayabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of rumen protected choline (RUPC) supplementation to the ration during the prepartum period on colostrum IgG and nutrient composition and performance of calves until weaning were investigated. On the 20th day of the prepartum period, 17 Holstein pregnant cows were divided into two groups as Control (n= 8) and RUPC (n= 9). The groups were fed a total mixed ration (TMR) consisting of wheat straw, corn silage and dry period concentrate, and 15 g/day choline chloride was top dressed on the individual rations of the cows in the RUPC group. Colostrum samples were taken at birth (0th hour) and 36th hour. Body weight, wither height, hip height, body length, heart girth were taken at birth and then weekly until weaning. Prepartum addition of RUPC to the maternal ration did not affect gestation length, colostrum IgG and nutrient composition. In addition, body weight and body measurements of calves in the Control and RUPC groups were similar. As a result of this study, it can be concluded that the addition of 15 g/day RUPC to the maternal ration in the last 20 days of pregnancy may not cause changes in colostrum nutritional properties and calf performance.