1-3 yaş aralığında çocuğu olan annelerin gelişime ilişkin bilgileri ile çocuklarının sosyal duygusal gelişim düzeyleri arasındaki ilişki
- Tez No: 877897
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALUK YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gelişim, Sosyal Gelişim, Gelişim Bilgisi, Anne, Bebek, Development, Social Development, Developmental Knowledge, Mother, Infant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma 1-3 yaş aralığında çocuğu olan annelerin gelişim bilgileri ile çocuklarının sosyal duygusal gelişimi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinde yer alan özel hastanenin Çamlıca ve Esenler şubelerinde muayene olan 146 çocuğun anneleri oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Örneklem grubu belirlenirken kolayda örneklem yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Kısa 1-3 yaş Sosyal ve Duygusal Değerlendirme Ölçeği”,“Annelerin Bebeklik ve Erken Çocukluk Dönemi Gelişimi ve Gelişimin Desteklenmesi Bilgisi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler Microsoft Excel paket programı ile düzenlendikten sonra SPSS 29.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği ile Sosyal-Duygusal Değerlendirme Ölçeği'nin Problem alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamış, Yetkinlik alt boyutu ile düşük düzeyde pozitif bir ilişki saptanmıştır. Annelerin gelişim bilgisinin çocuklarının sosyal-duygusal yetkinlik algısı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Ailelerin Gelişim Bilgisi Ölçeği ve demografik bilgiler arasında yapılan farklılık analizinde sadece annenin öğrenim durumu anlamlı farklılık göstermiştir. Üniversite ve üzeri öğrenim düzeyine sahip bireylerin, lise ve altı öğrenim düzeyine sahip bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür. Sosyal-Duygusal Değerlendirme Ölçeği ve demografik bilgiler arasında yapılan farklılık analizinde ise Problem alt boyutunda annenin öğrenim durumu, Yetkinlik alt boyutunda çocuğun cinsiyeti arasında anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. Lise ve altı öğrenim düzeyindeki katılımcıların problem alt boyutunda üniversite ve üzeri katılımcılardan daha yüksek puanlara sahip olduğu, kız çocuklarının yetkinlik algısında erkek çocuklara göre daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research aimed to examine the relationship between developmental information of mothers with children aged 1-3 years and their children's social-emotional development. The study group consists of the mothers of 146 children who were examined at the Çamlıca and Esenler branches of a private hospital located in Istanbul. The study utilized the relational survey method as a quantitative research approach. The convenience sampling method was employed in determining the sample group. Data collection instruments included“Demographic Information Form”,“The Brief Infant Toddler Social and Emotional Assessment”and“Caregiver Knowledge of Child Development Inventory”The research data were organized with Microsoft Excel and analyzed using SPSS 29.0. The research results indicated that there was no significant relationship between the Developmental Knowledge Scale for Parents and the Problem subscale of the Social-Emotional Assessment Scale, while a low-level positive relationship was found with the Competence subscale. It was determined that mothers' developmental knowledge had a positive effect on their children's perception of social-emotional competence. A difference analysis conducted between the Developmental Knowledge Scale for Parents and demographic information revealed significant differences only in the mother's educational status. In the difference analysis between the Social-Emotional Assessment Scale and demographic information, a significant difference was obtained in the Problem subscale regarding the mother's educational status, and in the Competence subscale regarding the child's gender . It was observed that participants with a high school or lower education level scored higher in the Problem subscale compared to participants with a university degree or higher. Additionally, girls scored higher in the perception of competence compared to boys.