Bulgaristan'dan Türk Göçünün (1989) Tekirdağ basınına yansıması
Turkish immigration from Bulgaria (1989) and its reflection in Tekirdağ press
- Tez No: 878259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Göç, Bulgaristan'dan Türk Göçü (1989), Tekirdağ, Tekirdağ Basını, Gazete, Migration, Turkish Migration from Bulgaria (1989), Tekirdağ, Tekirdağ Press, Gazete
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Bulgaristan'dan Türkiye'ye gerçekleşen 1989 Türk göçünün Tekirdağ basınına yansımasının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Bulgarların kökeni, Bulgaristan'ın Osmanlı Devleti'nden ayrılıp özerk bir prenslik olarak ortaya çıkışından bağımsızlığını kazanıp ayrı bir devlet olarak kurulduktan sonra bünyesindeki Türklere, homojen bir Bulgar devleti oluşturmak amacıyla uygulamış olduğu politikalar ve bu politikaların sonucu olarak ortaya çıkan Türk göçünden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde II. Dünya Savaşı'na kadar Bulgaristan'dan Türkiye'ye gerçekleşen Türk göçü, göçe giden süreç, göçün nedenleri ve sonuçları üzerinde durularak çalışmanın ana konusu olan 1989 yılında gerçekleşen göçten önceki süreç ele alınmış, bu kısımda hem ana kaynaklar hem ayın tarihlerinden hem de ulusal gazetelerden faydalanılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Bulgaristan'dan Türkiye'ye 1989 yılında gerçekleşen Türk göçü aktarılmaya çalışılmıştır. Bu konu işlenirken hem ana kaynaklar hem ulusal gazeteler hem de Tekirdağ yerel gazeteleri kaynak olarak kullanılmış ve göçe giden süreç, göçün nedenleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Tekirdağ yerel basınından üç gazeteden faydalanılmıştır. Bunlar Yeni İnan gazetesi, Şarköy gazetesi, Trakya Doğuş gazetesidir. İncelenen gazetelerde göç haberlerine sıkça yer verildiği, göç süresince iki devlet arası ilişkilerin, göçmenlerin iskânının ve iş bulma durumları gibi birçok konuya yer verildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the reflection of the 1989 Turkish migration from Bulgaria to Turkey on the Tekirdağ press. In the first part of the study, the origin of the Bulgarians is discussed, from the separation of Bulgaria from the Ottoman State and its emergence as an autonomous principality, to the policies it implemented to create a homogeneous Bulgarian state for the Turks within it, after it gained independence and was established as a separate state, and the Turkish migration that emerged as a result of these policies. has been mentioned. In the second part of the study, II. The process before the migration in 1989, which is the main subject of the study, was discussed by focusing on the Turkish migration from Bulgaria to Turkey until World War II, the process leading to migration, the reasons and consequences of migration. In this section, both main sources, dates of the month and national newspapers are discussed. has been used. In the last part of the study, it was tried to convey the Turkish migration from Bulgaria to Turkey in 1989. While discussing this subject, both main sources, national newspapers and Tekirdağ local newspapers were used as sources and the process leading to migration, the reasons and consequences of migration were emphasized. Three newspapers from Tekirdağ local press were used. These are Yeni İnan newspaper, Şarköy newspaper, Trakya Doğuş newspaper. It was determined that the newspapers examined frequently included migration news, and many topics such as relations between two states during migration, settlement of immigrants and employment situations were included.