Research on biomass and enegy potential obtained from municipal solid waste contribution to Turkey's circular economy
Belediye katı atıklarından elde edilen biyokütle ve enerji potansiyelinin Türkiye'nin döngüsel ekonomisine katkısı üzerine araştırılması
  1. Tez No: 878331
  2. Yazar: MUHAMMET TOKMAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye Katı Atıkları, Biyokütle Enerjisi, Elektrik Üretimi, Enerji Üretimi, Döngüsel Ekonomi, Municipal Solid Waste, Biomass Energy, Electricity Generation, Energy Production, Circular Economy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada 2010-2020 yılları arasında Türkiye'nin çeşitli bölgeleri için evsel katı atıklardan üretilen biyokütle potansiyeli ve bu potansiyele bağlı elektrik enerjisi miktarının Türkiye biyoekonomisine katkısı incelenmiştir. İhtiyaç duyulan evsel katı atık miktarı Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınmıştır. Sonuçlar, Türkiye'deki 175.249 ton atığın yaklaşık %35'ine karşılık gelen 60.586 ton ile en fazla atık miktarının Marmara Bölgesi'nde olduğunu göstermektedir. 2010-2020 yılları için toplam teorik biyokütle potansiyeli 31.789 kton olarak hesaplandı. Ayrıca söz konusu yıllar arasında evsel katı atık biyokütlesinden elde edilen toplam elektrik potansiyeli 379.698 ×106 kWh olup, bu rakam Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin %7,81'ini oluşturmaktadır. Ayrıca, yıllar içinde değişen atık tür ve miktarları ve uygulanacak prosedürler dikkate alındığında, 2030 yılına kadar yılda 35.000.000 ton üzerinde katı atık üretilebileceği ve ortalama 9,5 milyon ton (mt) CO2 emisyonunun ortaya çıkabileceği tahmin edilmektedir. Ayrıca bu çalışmada döngüsel ekonomi modeli geliştirilmiş ve indirimli geri ödeme süresi 12 yıl olmuştur.
Özet (Çeviri)
The contribution of the biomass potential produced from domestic solid waste and the amount of electrical energy connected to this potential to Turkey's bio economy in various regions between 2010 and 2020 was examined in this study. The amount of domestic solid waste required was obtained from the Turkish Statistical Institute. The results show that the Marmara region has the highest amount of waste at 60,586 kt, which is approximately 35% of the 175,249 kt waste in Turkey. The total theoretical biomass potential for 2010–2020 was calculated to be 31,789 kton. In addition, the total electricity potential obtained from domestic solid waste biomass between the aforementioned years was determined to be 379,698 ×106 kWh, which is 7.81% of the electrical energy needed by Turkey. It is also estimated that more than 35,000,000 kt of solid waste can be produced annually until 2030, with an average of 9.5 million tons (mt) of CO2 emissions, considering the changing types and amounts of waste over the years and the procedures to be applied. In addition, the circular economy model is developed in this study, and the discounted payback period is 12 years.