Özel gereksinimli çocuğu olan evli bireylerde ilişkisel yılmazlığın bağlanma yaralanmaları, psikolojik yardım alma tutumu ve öz-şefkat açısından incelenmesi
An examination of relational resilience in married individuals with children with special needs in terms of attachment injuries, attitudes towards receiving psychological help and self-compassion
- Tez No: 878330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI BÜŞRA AKÇABOZAN KAYABOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özel Gereksinimli Çocuğu Olan Birey, İlişkisel Yılmazlık, Bağlanma Yaralanmaları, Psikolojik Yardım Alma Tutumu, Öz-şefkat, Individual with a Child with Special Needs, Relational Resilience, Attachment Injuries, Attitudes toward Seeking Psychological Help, Self-compassion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocuğu olan evli bireylerin ilişkisel yılmazlıklarının bağlanma yaralanmaları (güvensiz bağlanma ve travma), psikolojik yardım alma tutumu, öz-şefkat, özel gereksinimli çocuğun yaşı, engel türü, engel derecesi değişkenleri açısından nasıl açıklandığını araştırmaktır. Araştırma Nisan 2023- Ekim 2023 tarihleri arasında Türkiye'de yaşayan 275 evli birey ile yürütülmüştür. Çalışmanın verileri İlişkisel Yılmazlık Ölçeği, Evlilikte Bağlanma Yaralanmaları Ölçeği, Psikolojik Yardım Alma Tutumu Ölçeği, Öz-şefkat Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın verileri çoklu doğrusal regresyon ile SPSS 27.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre ise özel gereksinimli çocuğun yaşı, engel türü ve engel derecesi ilişkisel yılmazlıklarını anlamlı bir şekilde yordamamıştır. Güvensiz bağlanma alt boyutu anlamlı ve negatif yönde yordarken, travma alt boyutu ve psikolojik yardım almaya ilişkin olumlu tutum ilişkisel yılmazlığı anlamlı bir şekilde yordamamıştır. Öz-şefkat değişkeni ise anlamlı ve pozitif yönde ilişkisel yılmazlığı yordamıştır. Araştırmanın bulguları ilgili alan yazın ışığında tartışılmış, ruh sağlığı uzmanlarına yönelik öneriler olarak da, özel gereksinimli çocuğu olan evli bireylerin ilişkisel yılmazlıklarını güçlendirmek, güvenli bağlanma örüntülerini desteklemek ve öz-şefkat düzeylerini artırmaya yönelik grup temelli çalışmalara yer vermelerine, araştırmacıların ise bu alanda çalışırken spesifik bir örneklem (örn., otizm spektrum bozukluğu, zihinsel yetersizlik, özel öğrenme güçlüğü) seçmelerine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the behavior of married individuals with a child with special needs. attachment injuries of relational resilience (insecure attachment and trauma), attitude towards receiving psychological help, self-compassion, age of the child with special needs, disability type and degree of disability variables. The research was conducted in Turkey between April 2023 and October 2023. with 275 married individuals. The data of the study were obtained from the Relational Resilience Scale, Marital Attachment Injury Scale, Psychological Help Taking Attitude Scale, Self-compassion Scale and Demographic Information Form were obtained. The data of the study were analyzed by multiple linear regression using SPSS 27.0 package program. According to the results of multiple linear regression analysis, the age of the child with special needs, obstacle type and degree of obstacle significantly affect relational resilience did not predict. While insecure attachment sub-dimension predicted relational resilience significantly and negatively, trauma sub-dimension and positive attitude towards receiving psychological help did not predict relational resilience significantly. Self-compassion variable predicted relational resilience significantly and positively. The findings of the study were discussed in the light of the relevant literature, and recommendations were made for mental health professionals to include group-based studies to strengthen relational resilience, support secure attachment patterns and increase self-compassion levels of married individuals with children with special needs, and for researchers to select a specific sample (e.g., autism spectrum disorder, intellectual disability, specific learning disability) while working in this field.