Geri Dön

Ekolojik yaklaşım bakış açısı ile COVİD-19 sürecinde Türkiye'de kadına yönelik şiddetin incelenmesi

Investigation of violence against women in Turkey during COVID-19 from the perspective of ecological approach

  1. Tez No: 878335
  2. Yazar: ELİF CEMRE İZGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE SERAP TUNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111

Özet

Kuram ve yaklaşımlar, alanda uzman olan kişilerin vakaları daya iyi analiz etmelerine, vakalara uygun müdahale yöntemleri ve uygulamalar gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri de Sosyal Hizmet alanında önemli bir yeri olan Ekolojik Yaklaşımdır. Çalışmaya ilk olarak ekolojik yaklaşımın temelleri ve açıklanması ile başlanmıştır. Daha sonra son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 süreci ve hassas/kırılgan gruplardan olan kadınlara olan etkilerine yer verilmiştir. Kadınlar üzerinde çok boyutlu ve derin etkilere sahip olan Covid-19'un en önemli etki konularından biri de şiddettir. Kadına yönelik şiddet, günümüzün en temel sorunlarından birini oluşturmaktadır. Her yıl kadına yönelik şiddet oranlarının arttığı Türkiye'de, Covid-19 dönemi, sorunu ivmelemiştir. Sorunun medyaya, sivil toplum kuruluşlarının raporlarına ve bakanlıkların verilerine yansıyan boyutları vahimdir. Bu çalışmada Türkiye'deki Covid-19 dönemine odaklanılarak, kadınlara yönelik şiddet ve kadınların şiddetten nasıl etkilendikleri incelenmiştir. Ayrıca pandemi döneminde özellikle büyükşehir belediyelerinin telefon hatlarının incelemesinin yapıldığı çalışmada literatüre özgün bir katkı sunulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında yapılan güncel literatür taramasına ek olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi alanında aktif rol alan sivil toplum kuruluşlarının raporları, araştırmaları ve görüşleri ile veri seti zenginleştirilmiştir. Bu kapsamda Türkiye genelinde kadına yönelik şiddet ile mücadele alanında faaliyet gösteren 10 sivil toplum kuruluşu ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde veriler yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Görüşmelerden edinilen bilgiler, ekolojik yaklaşımın çevresi içinde birey ilkesinden hareket ederek Covid-19 gibi önemli bir çevresel etkinin kadınlar üzerinde etkisi odağında incelenmiştir. Derneklerle yapılan görüşmelerden yola çıkılarak kapsamlı olarak Türkiye'de Covid-19 döneminde kadına yönelik şiddet incelendikten sonra ekolojik yaklaşım perspektifinden mikro, mezzo ve makro boyutlarda değerlendirmeler yapılmıştır. Covid-19 gibi olağandışı durumlarda sivil toplum kuruluşlarının kadınların koruyucu ve önleyici mekanizmalara ulaşmasında ve olumsuz çevresel etmenlerin azaltılmasında önemli bir rol oynadığı görülmüştür.

Özet (Çeviri)

Theories and approaches help people who are experts in the field to analyze cases well, to implement appropriate intervention methods and practices in cases. One of these approaches is the Ecological Approach, which has an important place in the field of Social Work. The study first started with the basics of the ecological approach and its explanation. The Covid-19 process, which has affected the entire world in recent years, and its effects on women from vulnerable/sensitive groups, were subsequently discussed. One of the most important impact issues of Covid-19, which has multidimensional and profound effects on women, is violence. Violence against women constitutes one of the most fundamental problems of today. In Turkey, where the rates of violence against women are increasing every year, the COVID-19 period has accelerated the problem. The scale of the problem, which is reflected in the media, the reports of civil society organizations and ministerial data, is brutal. The study focuses on the period of Covid-19 in Turkey, examining violence against women and how women are affected by violence. In addition, it was aimed to make a unique contribution to the literature in the study, which examined the telephone lines of metropolitan municipalities, especially during the pandemic period. In addition to reviewing current literature, the study enriched the data set with reports, research and opinions from non-governmental organizations active in the prevention of violence against women. In this context, interviews were held with 10 civil society organizations active in the fight against violence against women across Turkey. In the interviews, data was collected using semi-structured interview questions. The information obtained from the interviews was examined with the focus on the impact of an important environmental impact such as Covid-19 on women by acting from the principle of the individual within the environment of the ecological approach. Following a comprehensive study of violence against women in Turkey during the Covid-19 period, evaluations were conducted from the perspective of an ecological approach in micro, mezzo and macro dimensions, based on discussions with the civil society organizations. In unusual cases such as Covid-19, civil society organizations have been found to play an important role in helping women reach protective and preventive mechanisms and in reducing adverse environmental factors.

Benzer Tezler

  1. The value of small live music venues in the music ecosystem: The situation in Istanbul, Turkey

    Küçük ölçekli canlı müzik mekanlarının müzik ekosistemi içindeki değeri: İstanbul, Türkiye'deki durum

    CEYDA ATAY

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Müzikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Müzik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YELDA ÖZGEN ÖZTÜRK

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ROBERT O. BEAHRS

  2. Sustainable development goals in lower-middle income economy: Relevancy and outlook in Cameroon

    Alt gelirli ekonomi'de sürdürülebilir kalkınma hedefleri: Kamerun'da uygunluk ve görünüm

    HAMAN ADAMA MOHAMADOU

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    EkonomiAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Sosyal Politika Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ

  3. Sürdürülebilir mimarlık ve Covid dönemindeki mimari tasarım yaklaşımlarının irdelenmesi

    Examination of sustainable architecture and architectural design approaches in the Covid period

    KUTAY ARTAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MimarlıkMaltepe Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA COŞKUN

  4. Genelci sosyal hizmet yaklaşımı ve çevresi içinde birey bağlamında intihar araştırması: Elâzığ örneği

    Suicide in the context of generalist social work approach and its environment: The case of Elâzığ

    BERRA CANSIZ KÖSESOY

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Sosyal HizmetYalova Üniversitesi

    Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSA ŞAHİN

  5. Ekolojik kentleşme ve toplu konutlarda ekolojik planlama yaklaşımının Başakşehir 4.Etap örneğinde incelenmesi

    Ecological urbanization and the investigation of the ecological planning approach in public housing in the case of Başakşehir 4.Etap

    SEMİH ADİL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Şehircilik ve Bölge PlanlamaBahçeşehir Üniversitesi

    Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. YILDIZ AKSOY