İlköğretim II. kademede kullanılan okul şarkılarının gitar ile eşliklendirilmesi üzerine öğretmen ve öğrenci görüşleri
Primary education II. teacher and student opinions on the accompaniment of school songs used in the stage with guitar
  1. Tez No: 878350
  2. Yazar: EREN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL PİRGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, İlköğretim Ⅱ. kademe, Şarkı öğretimi, Klasik gitar, Eşlik, Music education, Primary education Ⅱ. step, Song teaching, Classical guitar, Accompaniment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada ilköğretim II. kademe müzik derslerinde gitar eşliği ile öğretilen şarkıların, öğretim sürecini daha etkin, kalıcı ve zevkli bir noktaya getirip getirmediği araştırılmıştır. Yapılan bu çalışmada, öğrenci ve öğretmen görüşleri dikkate alınarak ilköğretim Ⅱ. kademe müfredatında yer alan okul şarkılarının öğretilmesinde, gitar eşliği kullanılmasının kazanım, ders süreci ve sonuçlarına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın grubunu, Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan Tekirova Halit Narin Ortaokulu 5. ve 6. sınıf öğrencileri ve ana çalgısı gitar olmayıp Antalya ilçesinde görev yapan 5 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Seçilen okul şarkılarına, araştırmacı tarafından gitar eşlikleri hazırlanmış ve bu şarkılar öğrencilerle birlikte seslendirilmiştir. Sonrasında yapılandırılmış görüşme formları dağıtılarak öğrencilerden süreci değerlendirmeleri istenmiştir. Öğretmenler ise yarı yapılandırılmış görüşme formları ile görüş ve düşüncelerini belirtmiştir. Öğrenci ve öğretmen görüşleri nitel araştırma yöntemlerinden, betimsel ve içerik analizi yöntemleri ile incelenerek elde edilen veriler tablolar halinde sunulmuştur. Sonuç olarak öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun gitar eşlikli şarkı söylemekten keyif aldıkları, kazanımların daha etkili ve kalıcı olduğu ayrıca eşliklerin söylenen şarkılar ile güzel duyulduğunu düşündükleri, eşliklerin şarkılardaki duyguyu artırdığı ve şarkıları öğrenmeyi kolaylaştırdığı konusunda hem fikir oldukları gözlemlenmiştir. Öğretmen görüşlerinin de bu düşünceleri destekler nitelikte olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated whether the songs taught with guitar accompaniment the primary school secondary step music classes made the teaching process more effective, permanent and enjoyable. In this study, considering the opinions of students and teachers, it was aimed to investigate the effects of using guitar accompaniment in teaching school songs in the primary education secondary step curriculum, on outcomes, course process and results. The group of the study consists of 5th and 6th grade students of Tekirova Halit Narin Secondary School located in Kemer district of Antalya and 5 music teachers working in Antalya district, whose main instrument is not the guitar. Guitar accompaniments were prepared by the researcher for the selected school songs and these songs were performed with the students. Afterwards, structured interview forms were distributed and students were asked to evaluate the process. Teachers expressed their opinions and thoughts with semi-structured interview forms. Student and teacher opinions were examined using qualitative research methods, descriptive and content analysis methods, and the data obtained was presented in tables. As a result, it was observed that the majority of the students enjoyed singing with guitar accompaniment, that the gains were more effective and permanent, that they thought that the accompaniment sounded good with the songs sung, and that they agreed that the accompaniment increased the emotion in the songs and made it easier to learn the songs. It is understood that teachers' opinions also support these thoughts.