Liseli gençlerde kimlik bağlamında sosyal medya kullanımı ve din algısı: Ankara örneği
Social media use and perception of religion in the context of identity among high school youth: The case of Ankara
  1. Tez No: 878456
  2. Yazar: AMİNE AFRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHLÜL TOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: din algısı, sosyal medya, kimlik, Z kuşağı, ergenlik, perception of religion, social media, identity, generation Z, adolescence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma liseli gençlerde kimlik bağlamında sosyal medya kullanımı ve din algısını anlamak amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada, fen lisesi, Anadolu imam-hatip lisesi, kız Anadolu imam-hatip lisesi, kız mesleki ve teknik lisesi, erkek mesleki ve teknik lisesi ve sosyal bilimler lisesinde öğrenim gören toplam 25 katılımcıyla görüşülmüştür. Görüşmeler; din algısı, sosyal medya deneyimleri, sosyal kimlik, bireysel kimlik şeklinde dört ana tema çerçevesinde yapılmıştır. Analiz olarak temel nitel analiz esas alınmıştır. Değerlendirmede tematik ve betimsel analizlere başvurulmuştur. Araştırma, gençlerin aile ilişkilerini genel olarak olumlu değerlendirdiklerini, ancak baba-çocuk ilişkilerinde belirgin bir mesafe hissettiklerini ortaya koymaktadır. Gençler, akranlarıyla hem yüz yüze hem de dijital platformlarda etkileşim kurmayı tercih etmekte, ancak yüz yüze ilişkilere, derinliğinden ve daha iyi hissettirdiğinden dolayı daha fazla önem vermektedirler. Bununla birlikte, gençlerin topluma yönelik eleştirel bir bakış açısına sahip oldukları, toplumun hoşgörüsüz ve ayrıştırıcı yapıda olduğunu düşünmektedirler. Z kuşağına mensup bu ergen grubu, ilgili görüşlerini genel olarak toplumun yeni kuşaktaki değişimleri kabullenememe temeline oturtmaktadır. Sosyal medyada genelde eğlence içeriklerini takip eden gençler, ayrıca dini paylaşımlar hakkında da eleştirel bakış açılarını korumaktadır. Doğru dini paylaşımların yapılmasının toplum lehine sonuçları olacağını savunmaktalardır. Gençlerin Tanrı algısı büyük ölçüde olumlu olup, dini inançlarını psikolojik ve duygusal bir destek kaynağı olarak görmektelerdir. Ancak, dini konularda sorgulama sürecinde olan ve kararsız kalan gençler de mevcuttur. Genel olarak, gençlerin din anlayışının bireysel dindarlık çerçevesinde şekillendiği görülmektedir. Ayrıca, gençlerin yüksek bir öz farkındalığa sahip oldukları ve benlik algılarında“nevrotik”ile“uyumlu”temalarının öne çıktığı saptanmıştır. Sonuç olarak, araştırma, gençlerin dünyasına dair önemli bulgular barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to understand social media use and the perception of religion in the context of identity among high school youth. The research employed a qualitative methodology and involved interviews with a total of 25 participants studying at various types of high schools: Science High School, Anatolian Imam Hatip High School, Girls' Anatolian Imam Hatip High School, Girls' Vocational and Technical High School, Boys' Vocational and Technical High School, and Social Sciences High School. The interviews were structured around four main themes: perception of religion, social media experiences, social identity, and individual identity. The analysis was based on fundamental qualitative analysis, with thematic and descriptive analyses utilized for evaluation. The research indicates that while young people generally hold positive views of their family relationships, they perceive a noticeable distance in their relationships with their fathers. Adolescents prefer to interact with their peers both face-to-face and through digital platforms, but they place more value on face-to-face interactions due to their depth and the greater sense of well-being they provide. However, young people have a critical perspective on society, viewing it as intolerant and divisive. This adolescent group, belonging to Generation Z, generally bases their opinions on the idea that society is struggling to accept the changes brought about by the new generation. On social media, young people typically follow entertainment content but also maintain a critical stance on religious posts. They argue that accurate religious content can have positive outcomes for society. Their perception of God is largely positive, and they view their religious beliefs as a source of psychological and emotional support. However, there are also young people who are in the process of questioning and are undecided on religious matters. Overall, it is observed that the youths' understanding of religion is shaped within the framework of individual religiosity. Furthermore, the study finds that the participants possess high self-awareness, with themes of“neurotic”and“harmonious”emerging prominently in their self-perceptions. In conclusion, the research provides significant insights into the world of young people.