Muhammed b. Sâib el-Kelbî'nin tefsirciliği
Muḥammad b. al-Sā'ib al-Kalbī as a commentator
- Tez No: 878507
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tefsir Tarihi, Kelbî, Ebü'n-Nadr, İbnü's-Sâib, Tenvîrü'l-miḳbâs, Tafsir, History of Tafsir, al-Kalbī, Abū al-Nadr, Ibn al-Sā'ib, Tanwīr al-Miqbās
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Muhammed b. Sâib el-Kelbî (ö. 146/763), erken dönem tefsir tarihinin önemli isimlerinden biridir. Kaynaklarda tefsir sahibi olarak anılmasına rağmen eseri günümüze ulaşmamıştır. Ancak Kelbî'nin tefsire dair görüşlerinin bir kısmına, ilerleyen dönemlerde telif edilen tefsir eserleri vasıtasıyla ulaşmak mümkündür. Buradan hareketle elinizdeki çalışmada, Kelbî'nin tefsiri ve tefsirciliği konu edilmektedir. Bu bağlamda öncelikle Kelbî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve mezhebi mensubiyeti hakkındaki iddialar üzerinde durulmakta; ardından tefsiri, tefsir nakillerinin keyfiyeti, İbn Abbas'la ve râvisi olduğu Tenvîrü'l-miḳbâs min Tefsîri İbn 'Abbâs adlı eserle ilişkisi ele alınmaktadır. Daha sonra kaynaklarda Kelbî'ye nispet edilen tefsir nakilleri, içerikleri itibariyle tasnif edilmekte ve uygun konu başlıkları altında örneklem şeklinde sunulmaktadır. Böylelikle Kelbî'nin müfessir kimliği inşa edilmeye çalışılmaktadır. Son olarak; tefsir eserlerinde Kelbî'ye nispet edilen nakiller, literatür taraması yoluyla tespit edilerek nicelik ve nitelik bakımından incelenmekte ve Kelbî'nin tefsir literatüründeki konumunun tespiti amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Muhammed b. al-Sā'ib al-Kalbī (d. 146/763) is one of the prominent figures in the early history of tafsir (Quranic exegesis). Although he is mentioned in the sources as the author of a tafsir, his work has not survived to the present day. However, it is possible to access some of al-Kalbī's views on tafsīr through the works of tafsīr written in later periods. Based on this, the present study focuses on al-Kalbī's tafsir and exegesis. In this context, the study initially examines al-Kalbī's life, his scholarly personality, and claims regarding his sectarian affiliation; then it discusses his tafsīr, the nature of his tafsīr transmissions, his relationship with Ibn 'Abbās, and the work attributed to him, Tanwīr al-Miqbās min Tafsīr Ibn 'Abbās. Furthermore, the tafsir transmissions attributed to al-Kalbī in the sources are classified based on their content and presented as samples under appropriate headings. In this way, it is attempted to construct al-Kalbī's identity as a commentator. Finally, the transmissions attributed to al-Kalbī in tafsir works are identified through a literature review and analyzed in terms of quantity and quality, and it is aimed to determine al-Kalbī's position in the tafsir literature.