Kul Nesimî şiirlerinin harf simgeciliği ve sayı sembolizmi açısından incelenmesi
Investigation of Kul Nesimi poems in terms of letter symbolism and number symbolism
- Tez No: 878551
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇELEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sayı sembolizmi, Harf simgeciliği, Alevîlik, Hurufîlik, 17. Yüzyıl, Number symbolism, Letter symbolism, Alevism, Hurufism, 17th century
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Osmanlı; 17. yüzyılda siyasî, askerî, ekonomik ve sosyal yönden büyük bir gerileme yaşamıştır. Ancak bu gerileme edebiyata yansımamış hatta edebiyatın yükselişte olduğu bir dönem olarak kabul edilmiştir. Divan ve halk edebiyatında gelişmeler yaşanmış, şairlerin sayısında artış gözlemlenmiştir. Bu dönemde yaşamış, divan şiirinden etkilenmiş ve tekke şairi olarak meşhur olan Kul Nesimî'nin şiirleri; sayı sembolizmi ve harf simgeciliği bakımından incelenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma doğrultusunda şairin Hurufî ve Alevî-Bektaşî inancıyla ilgisi olmasından dolayı şiirleri bu inançlar doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Harf simgeciliği ve sayı sembolizmi beyitlerle örneklendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire; It experienced a great decline in political, military, economic and social aspects in the 17th century. However, this decline was not reflected in literature and was even considered a period when literature was on the rise. There were developments in Divan and folk literature and an increase in the number of poets wasobserved. The poems of Kul Nesimi, who lived in this period, was influenced by divan poetry and was considered as a lodge poet; It has been tried to be examined in terms of number symbolism and letter symbolism. In line with the study, since the poet is related to Hurufi and Alevi-Bektashi beliefs, his poems have been tried to be explained in line with these beliefs. Letter symbolism and number symbolism are exemplified by couplets.