Yüz asimetrisi ve iskeletsel sınıf ııı dentofasiyal deformitesi olan erişkin bireylerin dentoalveolar ve iskeletsel asimetrilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
An investigation of dentoalveolar and skeletal asymmetries in adult individuals with facial asymmetry and skeletal class iii dentofacial deformityusing cone-beam computed tomography
- Tez No: 878731
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KILIÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fasiyal asimetri, Dentofasiyal Deformite, Maloklüzyon, Angle Sınıf III, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Facial Asymmetry, Dentofacial Deformity, Malocclusion, Angle Class III, Cone- Beam Computed Tomography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yüz asimetrisi ve iskeletsel sınıf III dentofasiyal deformitesi olan erişkin bireyler ile normal yüz gelişimine sahip erişkin bireylerdeki dentoalveolar ve iskeletsel asimetrilerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu retrospektif çalışmaya, pubertal büyüme atılımı sona ermiş, fasiyal asimetrili ve iskeletsel Sınıf III anomalili 30 birey ile normal yüz gelişimine sahip iskeletsel Sınıf I 20 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen bireylerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi taramalarından elde edilen DICOM verileri incelemeler için kullanılmıştır. DICOM verileri Dolphin yazılımına aktarılmış ve dentoalveolar ve iskeletsel asimetriyi değerlendirmek için 17 lineer ölçüm yapılmıştır. Sagittal iskeletsel ilişkiler de sefalometrik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda iki taraf eşleştirilmiş t-testi ile karşılaştırılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalar, ölçümlerin dağılımına bağlı olarak Student's t-testi veya Mann-Whitney U testi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Kontrol grubunda, jugulare noktasından midsagittal referans çizgisine olan mesafenin (JMD ölçümü) sağ tarafta sol tarafa göre daha büyük olması dışında, hiçbir parametreda iki taraf arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sınıf III asimetri grubunda, dikey boyutlar (GoFHF, MtFFHF, MtFFH) ve mandibular korpus uzunluğu (GoMe) deviasyon tarafında önemli miktarda azalırken, gonion ile mental foramenin midsagittal düzleme olan uzaklığı (GoMD, MtFMD), karşı tarafla kıyaslandığında deviasyon tarafında artmıştır. Sınıf III asimetri grubundaki çene ucu deviasyon miktarı (6.89 mm) kontrol grubundaki deviasyondan (0.77 mm) anlamlı şekilde fazla bulunmuştur. Sınıf III asimetri grubundaki U6FHF, MtFFHF, U6FH, MtFFH, GoMD, MtFMD ve GoMe ölçümlerindeki bilateral farklar, kontrol grubundaki aynı ölçümlerin farklarından anlamlı şekilde büyük bulunmuştur. Gruplar arası fark karşılaştırmalarında sadece JMD ölçümü kontrol grubunda Sınıf III asimetri grubundan daha büyük bulunmuştur. Sonuç: Sınıf III dentofasiyal deformite ve yüz asimetrisine sahip bireylerde, mandibular yapılarda belirgin çene deviasyonu ve deviasyon tarafında sınırlı büyüme oluşarak yaw ve roll rotasyonlarını yansıtacak şekilde mandibula vertikal ve sagittal eksenler etrafında rotasyona uğramaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the dentoalveolar and skeletal asymmetries between adults with facial asymmetry and skeletal class III dentofacial deformity and adults with normal facial development using cone beam computed tomography. Material and method: The retrospective study included 30 individuals with skeletal class III and facial asymmetry and 20 individuals with skeletal class I normal facial development who had completed the pubertal growth spurt. The study used DICOM data from the subjects cone beam computed tomography scans for evaluations in this study. The DICOM data was then transferred to Dolphin software, and 17 linear measurements were made to evaluate dentoalveolar and skeletal asymmetry. Sagittal skeletal relationships were also assessed through cephalometric analysis. A paired t-test was used to compare the two sides in both groups. Inter-group comparisons were made using the Student's t-test or Mann-Whitney U test, depending on the distributions of measurements. Results: In the control group, no statistically significant difference was found between the two sides for any of the parameters, except that the distance from the jugular point to the midsagittal reference line (JMD measurement) is greater on the right side than on the left side. In the class III asymmetry group, the vertical dimensions (GoFHF, MtFFHF, MtFFH) and the mandibular body length are decreased, and the distance between the gonion and the mental foramen to the midsagittal reference line is increased on the deviation side compared to the contralateral side. The chin deviation is 6.89 mm in the Class III asymmetry group and 0.77 mm in the control groups, with a significant difference between the groups. The bilateral differences in the Class III asymmetry group in U6FHF, MtFFHF, U6FH, MtFFH, GoMD, MtFMD and GoMe measurements are significantly greater than those in the control group. In contrast, the JMD measurement is greater in the control group. Conclusion: The mandible rotates around the vertical and sagittal axes in individuals with Class III dentofacial deformity and facial asymmetry, reflecting yaw and roll rotations mainly in mandibular structures with prominent chin deviation and restricted mandibular growth on the deviation side.