Geç adölesan dönemdeki bireylere uygulanan hibrit hızlı üst çene genişletme apareyinin posterior dentoalveolar yapılar ve ark perimetresine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of hybrid rapid maxillary expansion appliance on posterior dentoalveolar structures and arch perimeter in late adolescents
  1. Tez No: 878730
  2. Yazar: VİLDAN UKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN BAYINDIR DURNA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: hibrit genişletme apareyi, geç adölesan, dijital model, hybrid expansion appliance, late adolescent, digital model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, geç adölesanlardaki diş-kemik (hibrit) destekli genişletme apareyinin posterior dentoalveolar yapılar ve ark perimetresi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamızın materyali, Hibrit RME apareyi ile tedavi edilen yaş ortalamaları 16,15±1,08 olan geç adölesan dönemdeki 20 hastadan genişletme öncesi ve sonrası alınan dijital model kayıtlarından oluşmaktadır. Hastalardan genişletme öncesi (T0) ve genişletme sonrasında (T1) alınan dijital model kayıtları üzerinden posterior dentoalveolar yapılar ve ark perimetresindeki değişim değerlendirilmiştir. Dağılımın normalliğine karar vermek için Shapiro-Wilk testi, bağımlı değişkenler arası karşılaştırmada bağımlı örneklem t-testi (Paired sample t-testi) kullanılmıştır. Bulgular: Tüm hastalarda midpalatal sutur açılımı sağlanmıştır. Palatal derinlik ve ark uzunluğu haricinde boyutsal ölçümlerde, molar rotasyon açısı hariç açısal ölçümlerde önemli değişiklikler gözlemlenmiştir. Dental ark ters V şeklinde genişleme göstermiş ve dentoalveolar genişleme iskeletsel genişlemeden daha belirgin olmuştur. Maksiller genişletme sonrası birinci molarlarda önemli derecede dentoalveolar tipping gözlemlenmiştir. Sonuç: Hibrit genişletme apareyi, tüm geç adölesanlarda midpalatal suturu başarıyla ayırmış ve aparey belirgin dentoalveolar genişleme ile iskeletsel genişleme göstermiştir. Bu sonuçlar, Hibrit RME apareyinin maksiller transversal yetersizliği olan geç adölesanlarda alternatif bir aparey olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study investigated the effects of tooth-bone (hybrid) expansion appliances on posterior dentoalveolar structures and arch perimeter in late adolescents. Material and method: The material consisted of digital models taken before and after the expansion of 20 late adolescents with mean an age of 16.15±1.08 yrs., who were treated with the Hybrid RME appliance. Changes in posterior dentoalveolar structures and arch perimeter were evaluated using digital model records taken from the patients before expansion (T0) and after expansion (T1). The Shapiro-Wilk test was used to determine the normality of the distribution, and the paired sample t-test was used for comparisons between dependent variables. Results: Midpalatal suture opening was achieved in all patients. Significant changes were observed in dimensional measurements, except for palatal depth and arch length. Significant changes were observed in the angular measurements, except for the molar rotation angle. The dental arch showed an inverted V-shaped expansion, and the dentoalveolar expansion was more significant than the skeletal expansion. The first molars showed significant dentoalveolar tipping after maxillary expansion. Conclusion: The Hybrid expansion appliance successfully separated the midpalatal suture in all late adolescents and the appliance showed significant dentoalveolar expansion with skeletal expansion. These results suggest that the Hybrid RME appliance can be used as an alternative appliance in late adolescents with maxillary transverse deficiency.