Antiviral tedavi değişikliği yapılan kronik hepatit B hastalarında metabolik parametrelerin incelenmesi
İnvestigation of metabolic parameters in chronic hepatitis B patients who havechanged antiviral treatment
- Tez No: 878778
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KARABAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: ALT, Antiviral tedavi değişikliği, İlaç direnci, Kronik Hepatit B, Antiviral treatment modification, ALT, Chronic Hepatitis B, Drug resistance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kronik hepatit B (KHB) enfeksiyonu, ilişkili olduğu komplikasyonlar nedeniyle halk sağlığı açısından önemlidir. Araştırmamızda, KHB tedavisi alan olguların takiplerinde yapılan tedavi değişikliği nedenleri ve değişim sonrası tedavi yanıtlarının incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Olguların tedavi değişikliği nedeni, değişim sonrasında 6, 12, 24 ve 48. aylardaki AST, ALT, trombosit, kreatinin, GFR, fosfor ve HBV DNA düzeyleri, APRI skoru, lipid profili retrospektif olarak kaydedilmiştir. BULGULAR: En fazla ilaç değişikliği sebebi osteoporoz olup, ilaç intoleransı nedeniyle ilaç değişikliği telbivudin (TBV) kullananlarda daha fazla yapılmıştır. İlaç değişikliği sonrası tenofovir alafenamid fumarat (TAF) ve entekavir (ETV) alanlarda, tenofovir disoproksil fumarat (TDF) alanlara göre ALT'de düşüş belirgindir. APRI'de azalma TDF'den TAF'a geçenlerde 12 ve 24. aylarda belirginken, TDF'den ETV'ye geçenlerde 24 ve 48. aylarda belirgindir. TDF alanlarda GFR'de artış gözlenmektedir. TAF kullananlarda 24. ayda LDL'de artış izlenirken, bu fark 48. ayda devam etmemiştir. SONUÇ: ALT'yi azaltmada TAF ve ETV'nin, TDF'ye göre daha etkili olduğu saptanmıştır. Tedavi değişikliklerinin klinik sonuçlar üzerindeki uzun vadeli etkilerini daha ayrıntılı incelemek ve antiviral tedavi takibi esnasında oluşabilecek yan etkiler açısından hastaları dikkatli izlemek, tedavi değişikliği kararında ise hasta bazında karar vermek önemlidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Chronic hepatitis B (CHB) infection is important for public health due to complications it is associated with. Our research aimed to examine the reasons for treatment changes made during the follow-up of cases receiving CHB treatment and treatment responses after the change. METHODS: The reason for the treatment change of the cases, AST, ALT, platelet, creatinine, GFR, phosphorus and HBV DNA levels, APRI score and lipid profile at 6, 12, 24 and 48 months after the change were recorded retrospectively. RESULTS: The most common reason for medication changes is osteoporosis, and medication changes due to drug intolerance were made more frequently in those using telbivudine (TBV). After drug change, the decrease in ALT is significant in those taking tenofovir alafenamide fumarate (TAF) and entecavir (ETV) compared to those taking tenofovir disoproxil fumarate (TDF). While the decrease in APRI is evident in the 12th and 24th months in those switching from TDF to TAF, it is evident in the 24th and 48th months in those switching from TDF to ETV. An increase in GFR is observed in those receiving TDF. While an increase in LDL was observed in the 24th month in TAF users, this difference did not continue in the 48th month. CONCLUSION: TAF and ETV were found to be more effective than TDF in reducing ALT. It is important to examine the long-term effects of treatment modifications on clinical outcomes in more detail and to carefully monitor patients for potential side effects during antiviral therapy, making treatment modification decisions on a case-by-case basis.