Diyabetes mellitus olmayan indeks akut koroner sendrom hastalarında ürik asit/yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-K) oranının değerlendirilmesi
Evaluation of uric acid/high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) ratio in index acute coronary syndrome patients without diabetes mellitus
- Tez No: 878826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZ, DR. İSMAİL GÖKHAN KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ürik asit, HDL, UHR, Akut koroner sendrom, Uric acid, HDL, UHR, Acute coronary syndrome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışma nondiyabetik hastalarda Ürik asit/HDL oranı (UHR) akut koroner sendrom için bir gösterge olabilir mi sorusuna yanıt aramak için dizayn edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma tek merkezli retrospektif olgu kontrol çalışmasıdır. Çalışmaya 11.01.2020-11.01.2024 tarihleri arasında, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesine yatışı yapılan, ürik asit ve HDL değerlerine bakılmış olan ve dışlama kriterlerine sahip olmayan 148 hasta alındı. Hastaların yaş ve cinsiyetlerine uygun olarak akut koroner sendrom öyküsü, kronik hastalık öyküsü ve düzenli ilaç kullanımı olmayan bireylerden oluşan 148 kişide kontrol grubunu oluşturdu. Her iki grup sosyodemografik özellikleri, biyokimyasal parametreleri ve UHR değerleri açısından karşılaştırılmıştır. Veriler retrospektif olarak hastane bilgi sistemi ve hasta kayıtlarından elde edilmiştir. Analizlerde SPSS 27.0 programı kullanılmıştır. P0.05). Vaka grubunda sigara kullanımı, WBC, PLT, ÜRE, LDL, Total kolestrol, Trigliserid, Ürik asit, Ürik asit/ HDL değeri kontrol grubundan anlamlı olarak yüksekti (p0.05). Sonuç: Çalışmamızda incelediğimiz Ürik asit/HDL oranı (UHR) nondiyabetik akut koroner sendrom hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Daha geniş çaplı çalışmalarla desteklenmesi gerekmekle birlikte bu sonuç, birinci basamak sağlık hizmetlerinde sıkça kullanılan biyokimyasal parametrelerin akut koroner sendrom riskini öngörmede faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to answer the question of whether uric acid/HDL ratio (UHR) could be an indicator for acute coronary syndrome in nondiabetic patients. Materials and Methods: This research is a single-center retrospective case-control study. Between 11.01.2020 and 11.01.2024, 148 patients who were hospitalized in the Coronary Intensive Care Unit of Istanbul Training and Research Hospital, who had uric acid and HDL values checked and did not meet the exclusion criteria were included in the study. The control group consisted of 148 individuals who did not have a history of acute coronary syndrome, chronic disease history and regular drug use in accordance with the age and gender of the patients. Both groups were compared in terms of sociodemographic characteristics, biochemical parameters and UHR values. Data were obtained retrospectively from the hospital information system and patient records. SPSS 27.0 program was used in the analysis. P0.05). Smoking, WBC, PLT, UREA, LDL, Total cholesterol, Triglyceride, Uric acid, Uric acid/HDL values in the case group were significantly higher than the control group (p0.05). Conclusion: In our study, Uric acid/HDL ratio (UHR) was found to be significantly higher in the nondiabetic acute coronary syndrome patient group compared to the control group. Although it needs to be supported by larger studies, this result suggests that biochemical parameters frequently used in primary health care services may be useful in predicting the risk of acute coronary syndrome.