Azerbaycan ekonomisinin geleceğinde yenilenebilir enerji kaynaklarının rolü
The role of renewable energy resources in the future of Azerbaijan economy
- Tez No: 878828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA MUĞAN ERTUĞRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Energy Security, Renewable Energy, Azerbaijan's Economy, Economic Development, Energy Policies, Sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Birinci bölüm, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji güvenliği üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Bu bölümde enerji güvenliği kavramı dört ana boyutuyla (mevcudiyet, erişilebilirlik, ekonomiklik ve sosyal kabul edilebilirlik) analiz edilmektedir. Tarihsel açıdan enerji güvenliği ve küresel enerji jeopolitiği tartışılmıştır. Ayrıca, enerji güvenliğinin geleceği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının bu süreçteki rolü değerlendirilmiştir.Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtların çevresel ve ekonomik etkilerine alternatif olarak sunularak, enerji güvenliğini artırma potansiyeli vurgulanmıştır. İkinci bölümde, Azerbaycan ekonomisinin bağımsızlık sonrası dönemdeki gelişim dinamikleri ve mevcut durumunu incelenmiştir. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlık sonrası ekonomik dönüşüm, ekonomik reformlar dönemi, ekonomik büyüme ve kalkınma süreci detaylı olarak ele alınmıştır. Güncel ekonomik durum, makroekonomik göstergeler, işsizlik, istihdam, gelir dağılımı ve yoksullukla mücadele konuları üzerinde durulmuştur. Ayrıca, fosil yakıtların ekonomideki rolü, enerji ihracatının ekonomiye ve jeopolitik duruma katkıları analiz edilmiştir. Üçüncü bölüm de ise, Azerbaycan'ın yenilenebilir enerji politikalarını, bu kaynakların potansiyelini ve ekonomik kalkınmaya olan etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik yasal düzenlemeler ve enerji verimliliği konuları değerlendirilmiştir. Güneş, rüzgar ve hidroenerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları analiz edilmiştir. Bölümde, yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekteki potansiyeli ve Azerbaycan'ın enerji güvenliğine katkıları üzerinde durulmuştur. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Azerbaycan ekonomisindeki rolü, ekonomik kalkınma ve sürdürülebilirlik açısından kritik olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first chapter comprehensively addresses the impact of renewable energy sources on energy security. It analyzes the concept of energy security through four main dimensions: availability, accessibility, affordability, and social acceptability. The chapter discusses the historical perspective of energy security and global energy geopolitics. Additionally, it evaluates the future of energy security and the role of renewable energy sources in this context. Renewable energy sources are presented as alternatives to the environmental and economic impacts of fossil fuels, highlighting their potential to enhance energy security. The second chapter examines the development dynamics and current state of Azerbaijan's economy following its independence. It provides a detailed analysis of the economic transformation post-Soviet Union independence, the period of economic reforms, and the process of economic growth and development. The chapter focuses on the current economic situation, macroeconomic indicators, unemployment, employment status, income distribution, and poverty alleviation efforts. Additionally, it analyzes the role of fossil fuels in the economy, the contributions of energy exports to the economy, and their geopolitical implications. The third chapter comprehensively examines Azerbaijan's renewable energy policies, the potential of these sources, and their impact on economic development. It evaluates the legal regulations and energy efficiency measures related to the development and implementation of renewable energy sources. The economic, environmental, and social aspects of renewable energy sources such as solar, wind, and hydro energy are analyzed. The chapter discusses the future potential of renewable energy sources and their contributions to Azerbaijan's energy security. Renewable energy sources are critically evaluated for their role in economic development and sustainability in Azerbaijan's economy.