Alzheimer hastalığında olası epigenetik subtipler ve biomarkerlar
Possible epigenetic subtypes and biomarkers in Alzheimer'sdisease
  1. Tez No: 878869
  2. Yazar: CENNET SENA PARLATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ HANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Epigenetik, Alzheimer Demansı, Kan bazlı biyobelirteçler, Epigenetics, Alzheimer's Dementia, Blood-based biomarkers, Alzheimer's disease subtypes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yaşlanan dünya popülasyonunda oldukça ehemmiyet kazanan Alzheimer hastalığı bellek, dil, düşünme, davranış ve kognitif becerilerin zamanla bozulmasına neden olan ve beyin hücrelerinin kaybıyla ilerleyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Tedavi adına yapılan onlarca yıllık çalışmalar, hastalığın tamamen iyileşmesi veya durdurulması için henüz başarıya ulaşamamıştır. Amiloid hipotezi üzerinden kurulan ilaçlar yalnızca semptomatik tedaviler sundukça son yıllarda bireyselleştirilmiş tedavi yöntemlerine ulaşmakta bizlere avantaj sağlayan sınıflandırma çalışmaları oldukça önem kazanmıştır. Şu ana kadar gerek ikizler üzerinde yürütülen deneyler gerekse hastalığın çevresel faktörlere karşı olan hassasiyetini kanıtlayan bir çok çalışmayla birlikte epigenetik bir sınıflandırmanın gerekliliği oldukça açıklık kazanmıştır. Bu çalışmamızda önceden önemleri kanıtlanmış epigenetik biyobelirteçler baz alınarak epigenetik temellerle yeni bir sınıflandırma kurulması hedeflenmiştir. Hastalardan elde edilmesi zor yöntemler yerine seçilen kan örnekleriyle kolaylık, PCR gibi geleneksel bir yöntem kullanılmasıyla da hız, güvenirlilik ve ulaşılabilirlik hedeflenmiştir. 30 hastanın katılımıyla gerçekleştirilen sınıflandırmada hastaların klinik verileri de kullanılmış ve tüm parametreler kümeleme analizi yardımıyla gruplandırılmıştır. Analiz sonuçlarıyla çıkan 5 grup birbirinden farklı özellikleriyle tanımlanarak, farklılıklar korelasyon analizleriyle desteklenmiştir. Çıkan sonuçlar kullanılan grubun küçüklüğüne rağmen ilerleyen yıllarda epigenetik sınıflandırmaların önemli bir belirleyici olacağı konusunda umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease, which is gaining importance in the aging world population, is a neurodegenerative disease that causes memory, language, thinking, behaviour and cognitive skills to deteriorate over time and progresses with the loss of brain cells. Decades of efforts in the name of treatment have not yet succeeded in completely curing or stopping the disease. As drugs based on the amyloid hypothesis offer only symptomatic treatments, classification studies that provide us with an advantage in reaching individualised treatment methods have gained great importance in recent years. So far, the necessity of an epigenetic classification has become quite clear with experiments conducted on twins and many studies proving the sensitivity of the disease to environmental factors. In this study, we aimed to establish a new classification on epigenetic basis based on epigenetic biomarkers whose importance has already been proven. Instead of using methods that are difficult to obtain from patients, convenience was aimed with selected blood samples, and speed, reliability and accessibility were aimed by using a traditional method such as PCR. With the participation of 30 patients, the clinical data of the patients were also used in the classification and all parameters were grouped with the help of clustering analysis. As a result of the analyses, 5 groups were defined with different characteristics and the differences were supported by correlation analyses. The results are promising that epigenetic classifications will be an important determinant in the coming years despite the small size of the group used.