Acil servise kafa travması ile başvuran hastalarda hesaplanan RTS ile triages skorlama sistemlerinin erken dönem mortaliteyi göstermede birbirlerine karşı üstünlükleri
Comparison of RTS and triages scoring systems in early mortality prediction among patients presenting with isolated head trauma in the emergency department
- Tez No: 878973
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZGÜR ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kafa travması, Glasgow koma skalası, TRİAGES, RTS, mortalite
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Acil servise kafa travması ile başvuran hastalarda hesaplanan RTS ile TRIAGES skorlama sistemlerinin erken dönem mortaliteyi göstermede birbirlerine karşı üstünlükleri Amaç Acil serviste (AS) kafa travması olan hastalarda mortalite tahmininin sağlanması, hasta triyajında ve sonuçlarının iyileştirilmesinde çok önemlidir. Yaş, Glasgow Koma Skalası, Solunum hızı ve Sistolik kan basıncı skoru (TRIAGES) ve Revize Travma Skorunun (RTS) kafa travması olan hastalarda 24 saatlik hastane içi mortalite açısından tahmin gücünü belirlemeyi ve karşılaştırmayı amaçladık. Materyal Metot Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma ve Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne 10.12.2023- 10.06.2024 tarihleri arası başvuran izole kafa travması kriterlerini karşılayan 318 hastanın klinik verilerini analiz eden prospektif tek merkezli bir çalışma gerçekleştirdik. Her hastanın TRIAGES ve RTS skorlarını hesapladık ve alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrilerini kullanarak kısa vadeli ölüm oranlarına ilişkin tahmin değerlerini tahmin edildi. Bulgular 15 hasta (%4,7) başvurudan sonraki 24 saat içinde öldü. Hayatta kalmayan grup, hayatta kalan gruba göre daha yüksek TRIAGES ve daha düşük RTS'ye sahipti. TRIAGES, RTS ve GKS'nin ROC eğrisi altında kalan alan (AUROC) sırasıyla 0,993 (0,985-1000), 0,927 (0,837-1000) ve 0,992 (0,983-1000) idi. Hastanede 24 saatlik mortaliteyi tahmin etmek için optimal kesme değerleri TRIAGES için 3, RTS için 11 ve GCS için 13 idi. Sonuç TRIAGES ve RTS, izole kafa travması olan hastalarda 24 saatlik hastane içi mortaliteyi tahmin etmede GKS ile karşılaştırılabilir performansla ümit verici etkinlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of RTS and TRIAGES scoring systems in early mortality prediction among patients presenting with isolated head trauma in the emergency department. Objective Predicting mortality in patients with head trauma in the emergency department is vital for traige and improved outcomes. We aimed to determine and compare the predictive power of Age, Glasgow Coma Scale, Respiratory Rate and Systolic Blood Pressure Score (TRIAGES) and Revised Trauma Score (RTS) for 24 hour in hospital mortality in patients with head trauma. MaterialMethod We conducted a prospective single-center study analyzing clinical data of 318 patients meeting criteria for isolated head trauma presenting to the Emergency Department Of Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hosptial from 10th December 2023 to 10th June 2024. We calculated TRIAGES and RTS scores for each patient and estimated predictive values for short-term mortality rates using receiver operating caharacteristic (ROC) curves. Results 15 patients (4.7%) died within 24 hours of admission. The non-survivor group had higher TRIAGES and lower RTS scores compared to the Survivor group. The area under the ROC curve (AUROC) for TRIAGES, RTS and GCS were 0.993 (0.985-1000), 0.927 (0,837-1.000) and 0.992 (0.983-1.000) respectively.Optimal cut-off values for predicting 24 hour in-hospital mortality were 3 for TRIAGES, 11 for RTS and 13 for GCS. Conclusions TRIAGES and RTS demonstrated promising effectiveness, comparable to GCS in predicting 24 hour in-hospital mortality among patients with isolated head trauma. KeyWords: Head trauma, Glasgow Coma Scale, TRIAGES, RTS, mortality