Batılaşma döneminde Osmanlı hat sanatı ve terkib geleneğinde Batı sanatı etkisi
Ottoman calligraphy during the Westernization period and the influence of Western art on the tradition of composition
- Tez No: 878986
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL KAZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hat sanatı, Barok, Batılılaşma, Kompozisyon, Sanatta etkileşim, Calligraphy, Baroque, Westernization, Composition, Art Interaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
Hat sanatı tarihi incelendiğinde sanat seviyesinin en üst düzeye ulaştığı dönemin Osmanlı Batılılaşma dönemine denk geldiği hemen fark edilecektir. Bu dönemde artan Batı'yı takip etme isteği neticesinde birçok alanda köklü değişimler meydana gelmiştir. Sanat sahasında görülen ilk ve etkili üslup ise Barok olmuştur. Mimariden kitap sanatlarına neredeyse tüm sanat dallarında değişime sebep olan Barok ve ona bağlı Rokoko süsleme üslubunun hat sanatının tekamülüne ve terkib edilme şekline olan etkisinin araştırılması ile Osmanlı son döneminde hat sanatında yaşanan değişim ve gelişimlerin Batılılaşma açısından incelenmesi bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada günümüze ulaşabilen hat sanatı eserlerinin kronolojik yaklaşımla incelenmesi ilkesi benimsenmiştir. Tarih sıralaması anlayışına, değişimi anlayabilmek için biçimsel yaklaşım ile sanatı ve sanatçıyı etkileyen tüm etkenlerin dikkate alındığı çok yönlü yaklaşım metotları eşlik etmiştir. Sanatı üreten ve alıcısı olan toplumun tarihi, ekonomik, siyasi, kültürel durumunun incelenmesinin sanatta dönemsel etkileşimi anlayabilmenin ilk adımı olabileceğine inanılarak ilk bölüm Osmanlı Batılılaşma dönemini tanımaya ayrılmıştır. Taşkın görselliği sayesinde her coğrafyada güçlü etkiler bırakmış olan Barok anlayışın hem düşünce hem de uygulama yönüyle anlaşılması hat sanatının terkibinin etkilenme katmanlarını aydınlatması açısından önemlidir. İkinci bölüm bu konu üzerine yoğunlaşırken hat sanatı dışında kalan diğer sanatlarda Batı etkisi üzerinde de ana hatlarıyla durulmuştur. Batılılaşma döneminde yeni/modern yaşam tarzının yansımaları bağlamında hat sanatında yaşananların detaylandırıldığı, en çok gelişme kaydedilmiş olan celî yazıların terkibinde ulaşılan resimsel üslubun temel sanat ilkeleri ışığında tahliline gidildiği üçüncü bölüm ise ana bölümü teşkil etmektedir. Tüm bu araştırma ve değerlendirmeler, Barok yetkinliğin hat sanatında terkibin bütünlüğüne, sanatsal görüşün gelişimine katkılarını Barok-hat sanatı ilişkisi ekseninde ele alan sonuç bölümünün yazılmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
When the history of Islamic calligraphy is examined, it is immediately evident that the period when the art reached its highest level coincided with the Ottoman Westernization era. During this period, the increasing desire to follow the West resulted in profound changes in almost every field. The first and most influential style imported into the field of art during this period was Baroque. Investigating the impact of Baroque and its related Rococo decorative style on the composition and evolution of Ottoman calligraphy, and examining the changes and developments in calligraphy during the late Ottoman period from the perspective of Westernization, constitute the subject of this thesis. In this study, the principle of examining the surviving Ottoman calligraphic works chronologically has been adopted. A multi-faceted approach, taking into account the understanding of chronological order and the formal approach to understanding change, accompanied by various methods to consider all factors affecting art and the artist, has been employed. Believing that examining the historical, economic, political, and cultural situation of the society producing and consuming art could be the first step to understanding the periodical interaction in art, the first section is devoted to understanding the Ottoman Westernization era. Understanding the Baroque style, which has left a strong influences in every geography due to its exuberant visuality, both in thought and practice, is important for illuminating the layers of influence on the composition of Ottoman calligraphy. While the second section focuses on this topic, the Western influence on other arts outside calligraphy has also been briefly addressed. The third section, where the developments in calligraphy are detailed in the context of reflections on the new/modern lifestyle during the Westernization period, and where the visual style achieved in the composition of the most developed“celî”script is analyzed in the light of basic art principles, constitutes the main part of the study. All these research and evaluations have led to the writing of the conclusion section, which focuses on the contributions of Baroque competence to the integrity of the composition and the development of artistic perspective in the relationship between Baroque and Ottoman calligraphy.