Bulut bilişim modeli ve bu modelin yönetişimsel uygulamasına yönelik ampirik bir çalışma
An empirical study on the governance application of this model and the cloud computing model
- Tez No: 879190
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bulut bilişim, Bulut muhasebe, avantajlar ve dezavantajlar, Türkiye'de bulut muhasebe, Cloud computing, cloud accounting, advantages and disadvantages, cloud accounting in Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Dünyadaki teknolojik gelişme sağladığı avantajlar nedeniyle birçok şirketi bulut bilişim uygulamalarını kullanmaya yöneltmiş. Bulut bilişim, son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojisindeki en önemli gelişmelerden biri olarak kabul edilmektedir. Hizmetleri, uygulama, cihaz ve kullanıcı sayısında büyük bir çeşitlilik ve katlanarak büyüme gördü. Bu, genel, özel, topluluk ve hibrit bulut hizmetleriyle dolu bir dünyaya geçişe yardımcı oldu. Öte yandan, internetin sağlanması ve bilgi güvenliği ve gizliliği konusu, bu teknolojinin karşılaştığı en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Bu tez, literatürde bulut bilişimin ve muhasebede bulut bilişimin tanımlarını, özelliklerini ve yapılarını ele almakta ve bulut tabanlı muhasebe yazılımı ile geleneksel muhasebe yazılımı arasındaki en önemli farkları karşılaştırmaktadır. Şirketlerin bulut bilişim uygulamalarını benimsemesi ve sağladığı büyük yetenekler sonucunda muhasebe mesleğine yeni bir gerçeklik dayatılmıştır. Zamandan, emekten ve maliyetten tasarruf sağlayan ve birçok rutin işi kısaltan yüksek kalite özelliklerine sahip muhasebe bilgilerinin üretilmesindeki faydaları nedeniyle bulut muhasebe yazılımına güvendiği için, ancak aynı zamanda kaçınılabilecek birkaç risk de içermektedir.
Özet (Çeviri)
The technological development in the world has led many companies to use cloud computing applications due to the advantages it provides. Cloud computing is recognized as one of the most important developments in information and communication technology in recent years. Its services have seen great diversity and exponential growth in the number of apps, devices and users. This helped the transition to a world full of public, private, community and hybrid cloud services. On the other hand, the provision of the internet and the issue of information security and privacy are among the biggest problems faced by this technology. This thesis deals with the definitions, features and structures of cloud computing and cloud computing in accounting in the literature and compares the most important differences between cloud-based accounting software and traditional accounting software. A new reality has been imposed on the accounting profession as a result of companies' adoption of cloud computing applications and the great capabilities it provides. Because it relies on cloud accounting software for its benefits in producing high-quality accounting information that saves time, effort, and cost, and shortens many routine tasks, it also involves several risks that can be avoided.