Kadın A-Milli Güreş takımının müsabaka esnasındaki üst bilişsel süreçlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of metacognitive processes of Women's A-National Wrestling team in terms of various variables
- Tez No: 879220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, müsabaka, üst biliş, Wrestling, competition, metacognition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Kadın A-Milli Güreş takımının müsabaka esnasında üst bilişsel süreçlerinin, demografik özelliklerine göre değişip değişmediğinin belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç ile Love, Dymand ve Lovell (2019) tarafından geliştirilen ve Beytullah Gürsal tarafından 2022 yılında Türkçe 'ye uyarlanan "Performans Esnasındaki Üst Bilişsel Süreçler Ölçeği (Metacognitive Processes during Performance Questionnaire) uygulanmıştır. Ölçeğin öncelikle örneklem grubuna uygunluğu AMOS programı ile test edilmiştir. Araştırma verileri SPSS 26 paket programı analiz edilmiştir. Verilerin frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikleri gösterilmiş, ölçeğe ait her bir alt boyutun betimleyici istatistikleri çıkartılarak yorumlanmıştır. Toplanan verilere yapılan normallik testleri sonucu verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Bu sebeple bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında non-parametrik istatistiksel testlerden Kruskal Wallis Testi ve Mann Whitney-U Testi uygulanmıştır, anlamlı farklılık bulunan sonuçlarda, farkın kaynağının etki değeri Rosenthal formülü ile hesaplanmıştır. Ayrıca verilerin güvenirliği Cronbach Alfa katsayıları hesaplanarak kontrol edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre güreşçilerin müsabaka esnasındaki üst bilişsel süreçlerinin; yaş, eğitim durumu, sporla uğraşma yılı, en iyi başarı derecesi, antrenörümün düşüncelerine önem veririm ve müsabaka anında antrenörümün bildirimleri beni etkiler değişkenlerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine whether the metacognitive processes of the Women's A-National Wrestling team during the competition vary according to their demographic characteristics. For this purpose, the“Metacognitive Processes During Performance Questionnaire”, developed by Love, Dymand and Lovell (2019) and adapted to Turkish by Beytullah Gürsal in 2022, was applied. First, the suitability of the scale for the sample group was tested with the AMOS program. Research data were analyzed using the SPSS 26 package program. Descriptive statistics of the data such as frequency and percentage were shown, and descriptive statistics of each sub-dimension of the scale were extracted and interpreted. As a result of the normality tests performed on the collected data, it was determined that the data did not show a normal distribution. For this reason, the non-parametric statistical tests Kruskal Wallis Test and Mann Whitney-U Test were applied to compare independent variables. In the results where there was a significant difference, the effect value of the source of the difference was calculated with the Rosenthal formula. Additionally, the reliability of the data was checked by calculating Cronbach's Alpha coefficients. According to the results obtained, the metacognitive processes of the wrestlers during the competition; It has been determined that the scores vary according to the variables of age, educational status, years of involvement in sports, best success level, I care about my coach's opinions, and my coach's notifications affect me during the competition.