Milli savunma sanayiinde blok zincir model önerisi
Blockchain model proposal in national defense industry
- Tez No: 879259
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Yönetim Bilişim Sistemleri, Defense and Defense Technologies, Political Science, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Blok Zincir Teknolojisi, Savunma Sanayii, Milli Savunma Teknolojileri, Blok Zinciri Savunma Sanayii Uygulaması, Teknoloji Yönetimi, Delfi Metodu, Blockchain Technology, Defense Industry, National Defense Technologies, Blockchain Defense Industry Application, Technology Management, Delphi Metod
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmanın amacı milli savunma sanayiinde teknoloji yatırımlarının yönetiminde blokzincir teknolojisi uygulamasının gerçekleştirilebilirliğini analiz etmek ve değerlendirmektir. Ülkemizin savunma sanayii alanında blok zincir teknolojisinin uygulama alanlarını ortaya koymak ve öncelikli alanları belirlemek amacıyla; odak grup çalışması ve iki aşamalı Delfi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda teknolojik yeniliklerde çığır açan blok zincir teknolojisinin; kamu, üniversite ve savunma sanayii sektörü dâhil tüm aktörleri yakından ilgilendiren, üstün özelliklere sahip yeni ve farklı yapısıyla milli savunma sanayiine yönelik çok çeşitli uygulamalar sunan ve gelecekte yapılabileceklerin hızlandırıldığı bir teknoloji alanı olarak dikkat çekmeye başladığı görülmektedir. Çalışmanın sonuçları bağlamında Delfi sürecinden elde edilen çıktılara dayalı somut politika önerileri, bir uygulayıcı model önerisi ve yol haritası sunulmuştur. Önerilen model; milli savunma sanayiinin özel ihtiyaçlarına ve modelin kullanılacağı spesifik alan özelliklerine göre özelleştirilebilir, geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze and evaluate the feasibility of implementing blockchain technology in the management of technology investments in the national defense industry. To identify the application areas of blockchain technology in our country's defense industry and to determine the priority areas, focus group studies and a two-stage Delphi method have been used. The results of this study indicate that blockchain technology, a groundbreaking innovation in technological advancements, has begun to attract attention as a field of technology that offers a variety of applications for the national defense industry with its new and unique structure that is of great interest to all actors, including the public, universities, and the defense industry sector. The results also accelerate the potential future developments in this area. Based on the results of the study, concrete policy recommendations based on the outputs of the Delphi process, a proposed implementation model, and a roadmap have been presented. The suggested model can be customized and developed according to the specific needs of the national defense industry and the characteristics of the specific area where the model will be implemented.