Kırsal turizm faaliyetlerinde bulunan turistlerin memnuniyet düzeyinin belirlenmesi; Ankara ili Nallıhan ilçesi örneği
Determining the satisfaction level of tourists in rural tourism activities; the case of Nallıhan district of Ankara province
  1. Tez No: 879271
  2. Yazar: İKRAM DÜZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN YENER ÖGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal turizm, memnuniyet düzeyi, Nallıhan, Ankara, Rural tourism, satisfaction level, Nallıhan, Ankara
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı kırsal turizm faaliyetlerinde bulunan turistlerin memnuniyet düzeyinin belirlenmesidir. Çalışma Ankara ili Nallıhan ilçesinde yapılmıştır. Nallıhan tarihi ipek yolu üzerinde kurulmuş bir ilçedir. İlçenin kendine has tarihi ve doğal güzellikleri bulunmaktadır. Sakarya nehri havzası üzerinde bulunan kuş cenneti 1994 yılında koruma altına alınmasıyla beraber Nallıhan ilçesinin turizm değeri de artmıştır. Araştırmanın ana materyalini Örnek hacmi ana kitle oranlarına dayalı basit tesadüfi olasılık örneklemesi ile 258 olarak tespit edilmiştir. Ankara ili Nallıhan ilçesini ziyarete gelen turistler ile anket kullanılarak yüz yüze yapılan görüşmelerden elde edilen veriler oluşturmuştur. Araştırmada turistlerin sosyoekonomik özellikleri, iletişim davranışları ve memnuniyetleri belirlenmiştir. Çalışmada turistlerin memnuniyet düzeyini etkileyen faktörleri tespit etmek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizinde bağımsız değişken olarak kullanılan ekonomik, sosyal ve çevresel değişkenlere faktör analizi yapılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucuna göre, kültürel değerler, ekonomik faktörler ve çevresel faktörler ile turistlerin memnuniyet düzeyi arasında, %1 önem düzeyinde pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir Turistlerin ödeme konusundaki memnuniyeti tatmin edici düzeyde olsa da standartlara uygunluğun sağlanması ve ilgili birimler tarafından denetimlerin yapılması sağlanmalıdır. Kırsal alanların gelecek nesillere aktarılması için turistlerin çevre sorunları konusunda bilinç düzeyleri arttırılmalı ve bu yönde afişler ve broşürler hazırlanmalıdır. Yöre halkı ve esnaflara Nallıhan turistlik alanları ile ilgili toplantılar yapılarak farkındalıkları sağlanmalıdır. Nallıhan ilçesi işletmelerine sosyal medya eğitimleri verilerek sosyal medyanın tanıtım ve pazarlama açısından aktif olarak kullanılmasına teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the satisfaction level of tourists engaged in rural tourism activities. The study was conducted in Nallıhan district of Ankara province. Nallıhan is a district founded on the historical silk road. The district has its own historical and natural beauties. With the bird sanctuary located on the Sakarya river basin being taken under protection in 1994, the tourism value of Nallıhan district has increased. The sample size of the main material of the research was determined as 258 by simple random probability sampling based on population proportions. The data was obtained from face-to-face interviews using a survey with tourists visiting the Nallıhan district of Ankara province. In the research, socioeconomic characteristics, communication behaviors and satisfaction of tourists were determined. In the study, multiple linear regression analysis was conducted to determine the factors affecting the satisfaction level of tourists. Factor analysis was performed on the economic, social and environmental variables used as independent variables in the multiple linear regression analysis. According to the results of multiple linear regression analysis, a positive significant relationship was detected between cultural values, economic factors, environmental factors and the satisfaction level of tourists at the 1% significance level. Although tourists' satisfaction with payment is at a satisfactory level, compliance with the standards must be ensured and inspections must be carried out by the relevant units. In order to transfer rural areas to future generations, tourists' awareness of environmental problems should be increased and posters and brochures should be prepared in this direction. Meetings should be held with local people and tradesmen about Nallıhan tourist areas to raise their awareness. Nallıhan district businesses should be given social media training and encouraged to actively use social media in terms of promotion and marketing.