Bir Kuşak Bir Yol Projesi kapsamında Çin'in altyapı enerji ve üretim bağlamında Türkiye'ye yönelik yatırımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of China's investments in Turkey in the context of infrastructure, energy and production within the scope of the One Belt One Road Project
- Tez No: 879272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YUNUS ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, Economics, Transportation, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Türkiye, BKBY, Ekonomik Büyüme, Dış Ticaret, China, Turkey, BRI, Economic Growth, Foreign Trade
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, Bir Kuşak Bir Yol (BKBY) projesinin muhteva, ticari hacim, ekonomik hedefler, finansman kaynakları, dizayn edilen projeler ve global ekonomik portre gibi önemli boyutlarını detaylı bir şekilde ele almaktadır. Ayrıca Çin'in ticaret yapısı ve dünya ekonomisi içindeki konumu, dış ticaret politikası reformları, dünya ticaret örgütü üyeliği gibi konulara odaklanmaktadır. Türkiye ve Çin arasındaki ticaret ilişkileri, dış ticaretin yapısı, doğrudan dış yatırımlar ve çeşitli sektörlerdeki işbirlikleri incelenmiştir. Araştırmanın bulguları, Türk Akımı, Mersin Limanı, İstanbul-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren Hattı, Kars-İstanbul Demiryolu, Akkuyu Nükleer Santral, Hunutlu Termik Santrali, Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası ve Kumport Limanı gibi önemli altyapı ve enerji projelerini içermektedir. Betimsel analiz ve tartışma bölümleri, bu projelerin detaylarını ve önemli noktalarını vurgulamaktadır. Sonuçlar ve öneriler kısmı ise bu projelerin etkileri, olası yönlendirmeler ve gelecekteki çalışmalar için önerileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study extensively delves into crucial aspects of the Belt and Road Initiative (BRI) project such as its content, commercial volume, economic objectives, funding sources, designed projects, and global economic landscape. Additionally, it focuses on China's trade structure, its position within the global economy, reforms in trade policies, and its membership in the World Trade Organization (WTO). The research investigates trade relations between Turkey and China, the structure of foreign trade, direct foreign investments, and collaborations across various sectors. The findings encompass significant infrastructure and energy projects such as TurkStream, Mersin Port, Istanbul-Kapikule High-Speed Railway, Kars-Istanbul Railway, Akkuyu Nuclear Power Plant, Hunutlu Thermal Power Plant, Kalyon Solar Technologies Factory, and Kumport Port. Descriptive analysis and discussion segments highlight the intricacies and key points of these projects. The conclusions and recommendations section encompasses the impacts of these projects, potential directives, and suggestions for future studies.