Zihinsel yeterizliğe sahip çocuğu olan anne-babaların çocuk ihmal ve istismarına ilişkin farkındalık düzeyleri
Awareness of parents of mentally handicapped children on child neglect and abuse
- Tez No: 879386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJEN İLNEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İstismar, Zihinsel Yetersizlik, Ebeveyn, İstismar Farkındalığı, Çocuk İstismarı, Abuse, Intellectual Disability, Parent, Abuse Awareness, Child Maltreatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Zihinsel yetersizliğe sahip çocuklar, ihmal ve istismar olaylarına karşı korumasız bir gruptur. Bu çocuklar, ihmal ve istismarın anlamını, yaşadıklarını ve kendilerini nasıl savunacaklarını bilmekte zorluk yaşayabilmektedir. Bu açıdan zihinsel yetersizliğe sahip çocukların ailelerinin bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olmaları önem arz etmektedir. Aileler, ihmal ve istismar konusunda farkındalıklarını geliştirerek, çocuklarının bu tür olaylara uğrama ihtimalini azaltabilir, çocuklarının cinsel eğitimine yardımcı olabilir ve çocuklarının ihmal ve istismar kurbanı olması durumunda ne yapacaklarını öğrenebilirler. Bu çalışmanın amacı, zihinsel yetersizliği olan çocukların ailelerinin ihmal ve istismar konusundaki farkındalık seviyelerini tespit etmek ve bu alanda ülkemizdeki eğitim gerekliliğini saptamak ve bu seviyenin ebeveynlerin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, gelir durumu, eğitim düzeyi) ile ihmal ve istismar konusunda eğitim alma durumları arasında bir bağlantı bulunup bulunmadığını araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi zihinsel yetersizliğe sahip çocuğu olan 286 ebeveyni içermektedir. Veri toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”ve“Ebeveyn İhmal ve İstismar Farkındalık Ölçeği (EİFÖ)”adlı araçlar kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS programı ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda ebeveynlerin farkındalık düzeylerinin orta seviyede olduğu, ancak duygusal istismar, cinsel istismar ve ihmal konularında daha yüksek bir bilince sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, ebeveynlerin farkındalık düzeylerinin cinsiyet, yaş, gelir ve iş durumu gibi değişkenlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmada son olarak, ebeveynlere verilen eğitimlerin farkındalık düzeyleri üzerinde yalnızca sınırlı bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Children with intellectual disabilities constitute a vulnerable group in terms of neglect and abuse incidents. These children may struggle to comprehend the meaning of neglect and abuse, to recognize such occurrences in their lives, and to understand how to defend themselves. In this regard, it is crucial for families of intellectually disabled children to be more sensitive and informed about these issues. By enhancing their awareness of neglect and abuse, parents can reduce the likelihood of their children falling victim to such events, provide sexual education to their children, and equip them with knowledge on how to respond if they become targets of neglect or abuse. The aim of this study is to assess the level of awareness among families of intellectually disabled children regarding neglect and abuse, identify the necessity for education in this area within our country, and investigate whether there is a correlation between the demographic characteristics of parents (gender, age, income level, education level) and their participation in training related to neglect and abuse. The sample of the research comprises 286 parents of intellectually disabled children. Data collection was facilitated through the utilization of tools named the 'Personal Information Form' and the 'Parent Neglect and Abuse Awareness Scale (PNAAS).' Data analysis was conducted using the SPSS program. The research findings indicate that parents possess a moderate level of awareness; however, they exhibit a higher consciousness concerning emotional and sexual abuse as well as neglect. Furthermore, variations in parental awareness levels were identified based on variables such as gender, age, income, and employment status. Lastly, the research revealed that the impact of the education provided to parents had only a limited effect on their awareness levels.