Tayyar Mahmut Paşa Divanı'nın dil içi çevirisi ve Divan'daki bazı seçme gazellerin şerhi
Intralingual translation of Tayyar Mahmut Pasha's Divan and commentary on some selected ghazals
- Tez No: 879404
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Tayyar Mahmut Paşa, Divan, Şerh, Sebk-i Hindî, 18th century, Tayyar Mahmut Paşa, Divan, Commentary, Sebk-i Hindî
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Divan edebiyatı, köklü bir geçmişe sahip olmakla beraber kendine has bir dil, üslup, estetik ve edebî anlayış oluşturmuş bir edebiyattır. Geniş bir kültür birikimine sahip olan bu edebiyat, şairlerin yetişmesine katkıda bulunmuştur. Bu vesileyle şairler şiirlerini divanlarında toplamışlardır. Altı asırlık dönemi temsil eden divan edebiyatı metinlerini anlamak ve anlamlandırmak maksadıyla önemli şerh çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmamızda divan edebiyatı süreci içerisinde yetişen ve yaşadığı 18. yüzyıl edebî anlayışını eserlerine yansıtan Tayyar Mahmut Paşa'nın divanı ele alınmıştır. Çalışma, sırasında kelimelerin anlamlarını tespit etmek için sözlüklerden yararlanılmıştır. Bununla birlikte şerh metoduna dayalı bir çalışma ortaya koymak amacıyla şairin edebî dünyası kavranmaya çalışılmıştır. Bu amaçla 18. yüzyılda önemli bir yere sahip olduğunu düşündüğümüz Tayyar Mahmut Paşa'nın Divan'ının dil içi çevirisi yapılarak şairin edebî kişiliği ve şiir dünyasını anlayacak verilere ulaşma çabası güdülmüştür. Çalışmamızda Dr.Yakup Poyraz'ın“Tayyar Mahmut Paşa ve Divanı”adlı eseri kaynak olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Divan literature is a literary tradition with a deep-rooted history, characterized by its unique language, style, aesthetics, and literary understanding. This literature, enriched by a vast cultural heritage, has contributed to the development of many poets. Consequently, numerous divans (collections of poems) have been created by these poets. To comprehend and interpret the texts of Divan literature, which represent a six-century period, both dictionaries and the method of commentary (sharh) have been utilized. In this study, we examine the divan of Tayyar Mahmut Pasha, who flourished within the culture of Divan literature and reflected the literary understanding of the 18th century in his works. During the research, dictionaries were consulted to determine the meanings of words. Additionally, the poet's literary world was explored with the aim of presenting a study based on the method of commentary. With these objectives in mind, it is intended to introduce the Divan of Tayyar Mahmut Pasha, whom we believe holds a significant place in the field of classical Turkish literature of the 18th century. For our study, we have primarily used the publication“Tayyar Mahmut Pasha and His Divan”by Dr. Yakup Poyraz.