Kireçli topraklarda pirit uygulamasının buğday ve mısırda fosfor ve çinko alımına etkisinin araştırılması
Determination of pyrite application on wheat and corp P and Zn uptake efficiency in to calciferous soil
  1. Tez No: 87961
  2. Yazar: SERVER ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ORTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pirit, fosfor, Çinko, bitki verimi, bitki gelişimi, Pyrite, Phosphorus, Zinc, Plant yield, Plant growth
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KİREÇLİ TOPRAKLARDA PİRİT UYGULAMASININ BUĞDAY VE MISIRDA FOSFOR VE ÇİNKO ALIMINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI SERVER ERCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSİ TOPRAK ANA BİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. İbrahim ORTAŞ Yıl : 1999, Sayfa : Jüri : Doç.Dr. İbrahim ORTAŞ : Prof. Dr. Zülküf KAYA : Prof. Dr. Rıfat Derici Kil, kireç içeriği ve pH değerleri yüksek Çukurova ve İç Anadolu Bölgesi topraklarında bu özelliklerinden dolayı bitkilerce alınabilir P, Zn ve Fe yetersizliği sorunu yaygındır. Toprağa uygulanan fosforlu gübreler çoğunlukla çeşitli kalsiyum fosfatlar şeklinde toprakta birikmektedir. Bu topraklara pirit (FeS2) uygulanması ile çok yönlü yararlar sağlanabileceği düşünülmektedir. Pirit toprakta biyolojik (kükürt bakterileri ) ve abiyolojik (kimyasal ) oksidasyonla sülfürik aside dönüşerek ve fosfor ve Zn'nun bitkiye yarayışlılığını artırmaktadır. Bu amaçla Çukurova ve İç Anadolu Bölgesinin fosfor ve çinkoca fakir iki toprağında artan dozlarda pirit uygulanarak sera koşullarında ardarda ekilen buğday ve mısır bitkileriyle piritin bitkisel verime ve bazı toprak özelliklerine etkisi (pH, yarayışlı P, Zn içerikleri) araştırılmıştır. Ayrıca laboratuar koşullarında piritin çözünürlüğü inkübasyon denemesiyle belirlenmeye çalışılmıştır. Tarla denemesiyle de piritin buğday ve mısırın verimine etkisi saptanmıştır. Sera denemeleri sonucunda bitkinin çinko içerikleri pirit dozu uygulamalarıyla artmıştır. Tarla denemeleriyle de toprakların pH değerleri düşmüş, topraktan bitkilerce alınabilir fosfor ve çinko içerikleri artış göstermiş ve buğday dane veriminde %25 artış elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF PYRITE APPLICATION ON WHEAT AND CORN P AND Zn UPTAKE EFFICIENCY IN TO CALCİFEROUS SOILS DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE SERVER ERCAN INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SUPERVISOR: Assoc. Prof. Dr. Ibrahim ORTAŞ Year:, Pages: Jury : Assoc. Prof. Dr. Ibrahim ORTAŞ : Prof. Dr. Zülküf KAYA : Prof. Dr. Rıfat DERİCİ Due to clayey texture and high carbonate content and high pH plant available P, Zn and Fe are not sufficient of soils of Çukurova and Central Anatolian region. Applied P to soils are fixed as calcium phosphate forms. It is suggested that application of pyrite (FeS2) will improve soil fertility in many ways. Pyrite is transformed to H2S04 via biological (S bacteries) and abiogical (chemical) oxidation. As a result of pyrite oxidation soil pH decreases, concequencely availability of P, Zn, is increases. The study was conducted on two P and Zn deficient of Çukurova and Central Anatolian soils. Various levels of pyrite was applied to wheat and corn grown in greenhouse conditions for determination of crop yield and certain soil properties (pH, available P, Zn content). Moreover the solubility of pyrite was determined by incubation in the laboratory. Pyrite's effect on wheat and crop yield was also observed in field. Results of greenhouse experiment revealed that Zn content of plant was increased due to pyrite application. Soil pH decreased in field experiment along whit significant increase in plant available P and Zn, wheat grain yield has increased 25% as well.