Görsel kriminoloji ve kültürel hafıza kapsamında Suriyeli göçü konulu filmlerde Türkiye temsili
Representation of Turkey in movies on Syrian migration within the scope of visual criminology and cultural memory
- Tez No: 879612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER BEGÜM İSBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Law, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel Kriminoloji, Kültürel Hafıza, Medya ve Kriminoloji, Film Analizi, Suriyeli Göçü, Visual Criminology, Cultural Memory, Media and Criminology, Film Analysis, Syrian Migration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüz kriminoloji çalışmalarında medya ve temsil önemli bir yer kaplamaktadır. Kriminoloji yalnızca suç davranışını ve suça neden olan olguları değil aynı zamanda dolaylı veya dolaysız suç eylemlerine etki edebilecek olguları da inceler. Bu anlamda medya temsilleri, dezenformasyonla mücadele ve algı çalışmaları üzerine de yoğunlaşır. Günümüzde göç olgusu gerek savaşlar gerek küresel ısınma gerek ise medya ve teknik imkanların genişlemesi ile gündemimizi oluşturmaktadır. Bu anlamda Türkiye hem göç alan hem de göç güzergahında bulunan bir ülke olarak bu konudan sosyolojik, ekonomik ve hukuksal boyutta etkilenmekte ve politikalar üretmektedir. Bunların ışığında bu tezde Suriye Göçünü konu alan filmlerde Türkiye temsili çalışılmıştır. Görsel Kriminoloji çalışmaları suç, iktidar, ırkçılık, nefret söylemi gibi olguların temsil biçimlerine odaklanan bir çalışma alanıdır. Bu tezde metodolojik olarak gerçekliğin temsiline kriminolojik açıdan yaklaşan bu kriminoloji yaklaşımının perspektifinden Suriye Göçünü konu alan filmler kültürel hafıza kapsamında incelenmiş ve bu araştırmada Çok Modlu Söylem Analizi Yöntemi kullanılmıştır. Film araştırmalarında daha derin ve teknik analiz imkânı sunan bu yöntem ile olguların görselleştirilmesi, kamera kullanımı, anlatı sırası ve biçimi ile film anlatıcısının bakış açısı açısından bir analiz sunulmuştur. Özetle yapılan analizler ile temsil biçimleri üzerine eleştirel düşünme, dezenformasyonla mücadele için görsel okuryazarlık ve gerçek ile algılanan gerçeklik arasında farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Media and representation have an important place in contemporary criminological studies. Criminology examines criminal behavior the phenomena that cause crime and the phenomena that may directly or indirectly affect criminal acts. In this sense, it also focuses on media representations, countering disinformation, and perception studies. Today, the phenomenon of migration is on our agenda due to wars, global warming, and the expansion of media and technical opportunities. In this sense, Turkey, as both a country receiving migration and a country located on a migration route, is affected by this issue in sociological, economic, and legal dimensions and produces policies. In light of these, this thesis studies the representation of Turkey in movies about Syrian migration. Visual Criminology is a field of study that focuses on the representation of phenomena such as crime, power, racism, and hate speech. In this thesis, from the perspective of this criminological approach, which methodologically approaches the representation of reality from a criminological perspective, films about Syrian Migration were analyzed within the scope of cultural memory and the Multimodal Discourse Analysis Method was used in this research. This method, which offers a deeper and more technical analysis in film research, provides analysis in terms of visualization of phenomena, camera use, narrative sequence and form, and the point of view of the film narrator. The analyses aimed to create critical thinking on forms of representation, visual literacy to combat disinformation, and awareness between reality and perceived reality.