Deniz levreğinin (dicentrarchus labrax) tatlısuda semirtilme olanağı
The Possibility of rearing sea bass (dicentrarchus labrax) in freshwater
- Tez No: 87962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN KUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Dicentrarchus labrax, Deniz Levreği, Tuzluluk, Semirtme, Dicentrarchus labrax, Sea Bass, Salinity, On-growing II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DENİZ LEVREĞİNİN (Dicentrarchus labrax) TATLISULARDA SEMİRTİLME OLANAĞI ORHAN TUFAN EROLDOGAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Metin KUMLU Yıl: 1999, Sayfa: 59 Jüri : Yrd. Doç.Dr. M. Ali GÖKÇE : Yrd.Doç.Dr. Nuri BAŞUSTA Bu çalışmada, farklı tuzluluklarda (%0, 10, 20, 30 ve 40), deniz levreği yavrularının (~9.5 g) büyüme performansları ile iri bireylerin (~105 g) tatlısuda semirtilme olasılıkları iki ayrı deneme halinde araştırılmıştır. I. denemede; ortalama 9.5±0.5 g“lık levrek yavruları deneme tuzluluklarına (%o0, 10, 20, 30, 40) alıştırıldıktan sonra, 2 tekerrür halinde 240-llik tanklarda (40 x 40 x 150 cm) 90 günlük beslemeye alınmışlardır. Bu süre sonunda, %tO ile %o20 arasındaki tuzluluklarda yetiştirilen yavrular, %o30 ve %o40'takilere göre daha iyi büyümüşlerdir (pO.05). Tatlısuda tutulan bireyler, 3 aylık besleme sonun da 9.37±0.13 g'dan 32.02±0.88g'a ulaşırken, deniz suyunda tutulan bireyler ise 9.15±0.80 g'dan 30.58±O. 18 g ağırlığa ulaşmışlardır (p>0.05). I. deneme sonunda, tatlısu, acısu ve deniz suyunda tutu lan bireylerin etlerindeki protein, lipit, kül ve kuru madde içerikleri de belirlenmiştir. II. denemede ise, tatlısu ve deniz suyuna alıştırılan levrekler, 1.2 tonluk tanklara 2 tekerürlü o- larak ayrı ayrı stoklannuşlardır. Tatlısuda tutulan bireyler, 90 günlük bir besleme periyodu sonunda 107.35±4.88 g'dan 180.85±7.14 g ağırlığa, deniz suyunda yetiştirilen levrekler ise 109.05±7.14 g'dan 174. 15±1 1.24 g'a ulaşmışlardır (p>0.05). Total boyca büyüme açısından her iki grup arasında bir istatistiki farklılık bulunamamıştır (p>0.05). 90 günün sonunda, balıkların etlerindeki protein, lipit, kül ve kuru madde içerikleri belirlenmiş, ayrıca tatlısu ve denizdeki bireylerinin karkas kompozisyonları ve her iki gruptaki levreklerin morfometrik ölçümleri ile kan plazmasındaki Na+, K* ve Cl”iyonlarına bakılmış ve sonuçlar tartışılmıştır. Bu çalışma, deniz levreğinin tatlısuda ve acı sularda daha iyi büyüdüğünü ve tatlısuda havuz larda semirtilmesinin mümkün olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE POSSIBILITY OF REARING SEA BASS {Dicentrarchus labrax) m FRESHWATER Orhan Tufan EROLDOGAN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SUPERVISOR: Dr. Metin KUMLU Year: 1999, Pages: 59 Jury : Dr. M. Ali GÖKÇE : Dr. Nuri BAŞUSTA The effects of varies salinities (0, 10, 20, 30 and 40%o) on growth performance of juvenile (~9.5 g) and the possibility of rearing large (~105 g) sea bass {Dicentrarchus labrax) in freshwater were investigated in two separate experiments in this study. In the first experiment, sea bass juveniles (9.5±0.5 g) were reared in 240-1 fibreglass tanks (40 x 40 x 150 cm) in two replicates for 90 days after acclimation to the test salinities (0, 10, 20, 30, 40%o). At the end of the experiment, the fish cultured in freshwater and 20%o grew better than 30 and 40%o (p0.05). At the end of the experiment, crude protein, ash, lipid and dry weight in fish grown in freshwater, brackish water (20%o) and seawater were also determined. In the second experiment, the fish were stocked into 1.2 ton tanks in two replicates following the acclimation to freshwater and seawater. The fish grown in freshwater for 90 days grew from 107.35±4.88 g to 180.85±7.14 g, while those cultured in seawater reached from 109.05±7.14 to 174. 15±1 1.24 g (p>0.05). No significant difference was found between the two groups in terms of growth in total length (p>0.05). At the end of 90 days, crude protein, lipid, ash, and dry weight in the flesh of the two groups were determined. In addition, some morphometric measurements, carcass composition and Na+, K+ and CI" content of the blood plasma were also studied and the results were discussed This study has demonstrated that sea bass grow better in freshwater and brackish water than sea water so that it can be on-grown in tanks in complete freshwater.