Representation of religion and power in sub-Saharan and Swahili francophone and anglophone narratives of Ould Beyrouk and Gurnah
Sahra altı ve Svahili frankofon ve Ould Beyrouk ve Gurnah'ın anglophone anlatılarında din ve iktidarın temsil edilmesi
- Tez No: 879628
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİLA HEIDARZADEGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Anglofon, Belirsizlık, Diğer, Din, Epistemik Şiddet, Frankofon, Güç, Modernist Roman, Postkoloniyalizm, Sub-Sahara, Swahili, Ambivalence, Anglophone, Epistemic Violence, Francophone, Modernist Novel, Postcolonialism, Power, Religion, Sub-Sahara, Swahili, The Other
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, Sahra ve Svahili ayarlarında özellikle Batı ve Doğu Afrika'dan iki Afrikalı yazarın eserini inceliyor. Bu tez, Sahra ve Svahili anlatılarında dinin yanlış yorumlandığını ve belirli grupları kontrol etmek ve boyunduruk altına almak için bir tür epistemik şiddet olarak kullanıldığını iddia ediyor. Argümanımı desteklemek için, Ould Beyrouk'un Les Tambour des Larmes ve Abdul Razak Gurnah'ın Paradise eserlerini ırkçılık teorisi ve postkolonyal yaklaşımın teorik anlayışını kullanarak analiz edildi. Bu iki roman, Sahra ve Svahili alanlarında din, cinsiyet ve ırksal farklılıklar açısından epistemik şiddetin uygulamalarını ortaya çıkararak kimliklerini ve dünya algılarını değiştirmeye neden oldu. Eserleri yakın okuma tekniğini kullanarak analiz ederek, bu karşılaştırmalı çalışma, edebi metinlerin oluşturulduğu kültürel, sosyal ve dini ideolojilerin karmaşık işleyişini ortaya koyuyor.
Özet (Çeviri)
This research examines the work of two African writers from the Western and Eastern sides of Africa particularly in the Saharan and Swahili settings. This thesis argues that religion is misinterpreted in Saharan and Swahili narratives and it is used as a form of epistemic violence to control and subjugate certain groups within Saharan and Swahili settings. To illustrate the argument, Ould Beyrouk's Les Tambour des Larmes and Abdul Razak Gurnah's Paradise were analyzed using the theoretical understanding of critical race theory along with the postcolonial approach to literature. These two novels expose the very practices of epistemic violence in terms of religion, gender, and racial differences within Saharan and Swahili spaces which resulted in shifting their identities and perceptions of the world. By analyzing the literary works using the close reading technique, this comparative study reveals the complex operations of cultural, social, and religious ideologies of which the literary texts are constructed.