Maya ve thiabendazole kullanımının Washington novel portakalı ve minneola tangelo meyvelerinin muhafazası üzerine etkileri
The Effects of the usage of yeast and thiabendazole on Washington navel orange and minneola tangelo frait storage
- Tez No: 87964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Portakal, Tangelo, Maya, Mantarsal bozulmalar, Orange, Tanjelo, Yeast, Mold. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ MAYA VE THIABENDAZOLE KULLANIMININ WASHINGTON NAVEL PORTAKALI VE MİNNEOLA TANGELO MEYVELERİNİN MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ Serpil GÖÇER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr.Ömür DÜNDAR Yıl: 1999, Sayfa: Jüri :Doç.Dr.Ömür DÜNDAR Prof.Dr.AhsenI. ÖZGÜVEN YrdDoç.Dr.Işıl VAR ÖZ Bu araştırma 1996-97 ve 1997-98 deneme yıllarında Bahçe Bitkileri Bölümü, Derim Sonrası Fizyolojisi Laboratuarı ile soğuk hava depolarında yapılmıştır. Denemede materyal olarak, Washington Navel portakalı ve Minneola Tangelo kullanılmıştır. Araştırmada, muhafaza sırasmda meydana gelen Penicillium çürüklüklerine karşı kullanılan kimyasal maddelerin konsantrasyonunu kullanılan miktarın çok altına düşürmek böylece kalıntı riskini azaltmak amaçlanmıştır. Bunun için, biyolojik kontrol çerçevesinde Maya kullanılmıştır. Tek başına Maya kullanımının Penicillium çürüklüOklerini azaltıcı etkisi bulunmamaktadır. Asıl önerilen TBZ+Maya uygulamasıdır. TBZ+Maya karışımının fizyolojik ve mantarsal bozulmalar üzerine olumlu etkisi bulunmuştur. Buna karşın bu uygulamanın pH üzerinde artırıcı etkisine rastlanırken ağırlık kaybı, Kuru Madde/Asit oram ve C vitamini (L-Askorbik asit) yönünden etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF THE USAGE OF YEAST AND THIABENDAZOLE ON WASHINGTON NAVEL ORANGE AND MINNEOLA TANGELO FRUİT STORAGE Seıpil GÖÇER DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof. ömür DÜNDAR Year: 1998, Pages: 70 Jury : Assoc.Prof.Dr.Ömür DÜNDAR Prof.Dr.Ahsen I.ÖZGÜVEN Assoc.Prof.Dr.Işıl VAR ABSTRACT This research was carried out in 1996-97 and 1997-98 growing periods at the University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture Postharvest Physiology Laboratory. Washington Navel orange, Minneola Tangelo varieties were used as research materials. In the research, during the storage it is aimed to reduce the amount of chemical metarials that are used against the Penicilliwn rot, that accured during the storage, to decrease the amount of chemical materials in fruits. For the biologic control, yeast was used. The usage of yeast without chemical materials increase the amount of Penicilliwn rot. TBZ and yeast application is suggested. There occured the positive effects of the mixture of TBZ and yeast on the Penicillium and physiological rot on the other hand there accured in the pH of the fruitr; but it didn't affect the percentage of rise of lose of weight fruit juice, citric acid, total soluble solids, TSS/Acid amount and C vitamin (L-Askorbic acid).