Bucak (Kozan-Adana) mermerlerinin mühendislik, jeomekanik özelliklerinin incelenmesi ve mermer kesme verimini etkileyen faktörler
An Investigation of engineering and geomechanical properties of Bucak (Kozan-Adana) marbles and the factors affecting marble cutting performance
- Tez No: 87965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Mermer, mermer özellikleri, mermer kesicileri, kesici verimliliği. I, Marble, properties of marble, cutters of marble, cutter performance. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BUCAK (KOZAN- ADANA) MERMERLERİNİN MÜHENDİSLİK, JEOMEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ VE MERMER KESME VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Tufan GÖK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Adem ERSOY Yıl :1999 < Sayfa :71 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL Jüri : Yrd. Doç. Dr. Adem ERSOY Jüri : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Bir ülkenin gelişmesi, endüstriyel hammadde ve maden kaynaklarının verimli ve bilinçli olarak değerlendirilmesine bağlıdır. Ülkemizde ticari potansiyeli yüksek endüstriyel bir hammadde olan mermer hem iç tüketim hem de dış ihracatta önemli bir rol oynamaktadır. Mermer üretiminin artması ve ekonomik olarak değerlendirilmesi için önemli parametrelerden birisi de mermerin jeomekanik ve mühendislik özelliklerinin belirlenmesidir. Bu nedenle, bu çalışmada Bucak (Kozan- Adana) kireçtaşlannın (mermerlerin) jeolojik, jeomekanik, indeks, petrografik ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Bunun için laboratuvarda bir takım deneyler ve arazide çalışmalar yapılmıştır. Mermer üretim maliyeti, büyük ölçüde, kesici verimliliği tarafından kontrol edilmektedir. Kesici verimliliği bir çok kompleks faktör tarafından etkilenmektedir. Ancak, bu çalışmada gerek laboratuvar, gerek arazi şartlarında kesilebilirliği tahmin etmede en önemli faktörler, kesici dizaynı, kesici çalışma parametreleri ve kesilen kaya karakteristikleri olarak tespit edilmiştir. Kesici tasarım ve çalışma parametrelerinin kaya tipine göre optimizasyonu kesme performansını arttırmakta, testere ömrünü uzatmakta ve mermer üretim maliyetini düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AN INVESTIGATION OF ENGINEERING AND GEOMECHANICAL PROPERTIES OF BUCAK (KOZAN-ADANA) MARBLES AND THE FACTORS AFFECTING MARBLE CUTTING PERFORMANCE Tufan GÖK DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Adem ERSOY Year :1999 Pages :71 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL Jury : Assist. Prof. Dr. Adem ERSOY Jury : Assist. Prof. Dr. Altay ACAR Development of a country depends on to assess correctly industrial raw materials and mineral resources. In our country, marble is an industrial raw material of having high commercial potential with an important role both in domestic consumption and in exporting. One of the most important parameters of marble production and enterprises is to determine engineering and geomechanical properties of marble. Thus, geologic, geomechanic, indexes, petrographic and chemical properties of limestones (marbles) of Bucak (Kozan-Adana) area have been carried out using laboratory and field tests. The cost of marble production is significantly influenced by cutter performance of marble. The performance of marble cutters depends on many complex interrelated factors. However, the important factors in predicting cutting rates which are determined in this study, are saw (cutter) design, cutter operating parameters and the characteristics of the cut rock under both laboratory and field conditions. Optimisation of cutter design and operating parameters according to selected rock type can lead to increased cutting rate, prolonged cutter life and reduced marble production cost.