Vaginitisli hastalarda direkt preparasyon ve kültür yöntemleri ile trichomonas vaginalis araştırılması
- Tez No: 8796
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLAY KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Trichomonas vaginalis, direkt taze preparat, Giemsa boyalı preparat, kültür yöntemleri, Trichomonas vaginalis, wet-mount preparati on, Giemsa stained preparation, culture techniques
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 22
Özet
ÖZET Bu çalışmada Eskişehir'de SSYB Doğumevi, SSK Hastane si ve Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadm-Doğum Polik liniklerine vajinal akıntı ve kaşıntı gibi vajinit yakın malarıyla başvuran 803 kadın ile diğer jinekolojik yakınma lar ve gebelik muayenesi ya da spiral kontrolü nedeniyle başvuran 343 kadın Trichomonas vaginalis varlığı yönünden incelemeye alınmıştır. T. vaginalis araştırmasında taze pre parat, Giemsa boyama ve üç farklı be siyeri kullanarak kül tür yöntemleri uygulanmıştır. 803 vajinit semptomlu kadının 16'sında (% 1.9) taze direkt preparatla (Donne'nin taze preparat tekniği) T. vagi nalis bulunmuştur. Bunların 12' sinde Giemsa boyalı prepa ratla ve 2' sinde kültür yöntemleriyle organizma saptanmış tır. Kontrol grubundaki 343 kadının 2 'sinde yalnız direkt taze preparatla T. vaginalis bulunmuş olup diğer iki yöntem le etken saptanamamıştır. Donne'nin taze preparat yöntemi basit, kolay, ucuz, çabuk ve oldukça duyarlı bir yöntem olmakla birlikte birçok yayında kültürün daha duyarlı olduğu bildirilmektedir. An cak bizim çalışmamızda kültür yöntemi diğer direkt yöntem lerden daha az duyarlı bulunmuştur ve Trichomoniasis' in ta nısında kolaylığı, basitliği, ucuzluğu, çabukluğu, oldukça duyarlı ve özgül olması nedeniyle direkt taze preparatm tercih edilmesi ve olanak var ise kültürün de buna eklenme si kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY 803 women with vaginal discharge, pruritus and 343 women with complaints other than vaginal discharge or pruritus who admitted to Gynecology and Obstetrics Poly clinics of Health Minister Maternity Hospital, Social Insu rance Institute Hospital and Anadolu University Faculty of Medicine in Eskişehir were examined to investigate the pre sence of Trichomonas vaginalis. In diagnosis of Trichomo niasis, we performed Donah's wet-mount preparation, Giemsa stain and culture technique using three tifferent media. T. vaginalis was found in vaginal discharge in 16 of 803 women (1.9 %) with vaginitis symptoms using wet-mount preparation, in 12 of 16 positive cases (1.5 %) with Giemsa stained preparation and 2 of 16 positive cases (1.5 %) with culture techniques. In 2 of asymptomatic 343 women T. vagi nalis was found with wet-mount test. There was found T. va ginalis in none of these women with other two methods. Although direct wet-mount preparation is a simple, cheap, q#ick and rather sensitive technique in diagnosis of Trichomoniasis, there have been many reports that culture techniques are more sensitive than other direct methods. But we found that culture techniques are less sensitive than wet-mount test# This result may be related to some reasons such as characteristics of media used, delay in inoculation or amount of specimens. In consideration, in diagnosis of Trichomoniasis, wet-mount preparation should be prefered because of its simplicity, cheapness, quickness, rather sen sitivity and specificity and in addition it should be per formed culture if possible.