Fransa Milli Kütüphanesi'nde bulunan 316 envanter numaralı Leylâ vü Mecnûn Mesnevisi'nin süsleme özellikleri
Ornamentation characteristics of Leylâ vü Mecnûn Masnavi with inventory number 316 found in the National Library of France
  1. Tez No: 879743
  2. Yazar: GAYE SAATCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fransa Milli Kütüphanesi, Fuzûlî, Leylâ vü Mecnûn mesnevisi, El Yazması, Minyatür, Tezhip, Cilt, Bibliothèque Nationale de France, Fuzûlî, Leylâ vü Mecnûn masnavi, Manuscript, Miniature, Illumination, Binding
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmada Fransa Milli Kütüphanesi (Bibliothèque Nationale de France) 'nde bulunan Turc 316 envanter numaralı Fuzûlî 'nin Leylâ vü Mecnûn mesnevisi, renk, motif, figür, üslup ve teknik bakımından ele alınarak incelenmiştir. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, giriş başlığı altında amaç, kapsam ve yöntemden bahsedilmiştir. İkinci bölümde kitap sanatları (cilt, tezhip, minyatür) hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde el yazmalarının hazırlanışı ve konuları kapsamında dini, ilmi, edebi eserler ile mesnevi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, Fuzûlî'nin hayatı ile Leylâ vü Mecnûn mesnevisi sanatsal açıdan değerlendirilmiştir. Ayrıca eserin başlık tezhibi ve sayfa kenarı bezemelerinin benzer özelliklere sahip olanlarının haricinde tüm çizimleri dijital ortamda hazırlanmıştır. XVI. yüzyıla ait olduğu düşünülen eserin, kendi dönemi içerisinde yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, Fuzûlî's masnavi“Leylâ vü Mecnûn,”with the inventory number Turc 316, located in the Bibliothèque Nationale de France, has been examined in terms of color, motif, figure, style, and technique. The first chapter of this thesis, which consists of five chapters, covers the purpose, scope, and methodology under the“Introduction”title. The second chapter provides information about the book arts (binding, illumination, miniature). The third chapter covers the preparation and subjects of manuscripts, including religious, scientific, and literary works, as well as masnavis. In the fourth section, Fuzûlî's life and his masnavi“Leylâ vü Mecnûn”are evaluated from an artistic perspective. In addition, the illustrations in this work, with the exception of the title illuminations and page border decorations, which share similar characteristics, were all created digitally. An effort has been made to position the piece within the historical context of its 16thcentury era.