Yoğun bakım ünitesine yatan ve invaziv mekanik ventilasyon uygulanan primer akciğer kanserli hastaların epidemiyolojik özellikleri ve mortalitesi
Epidemiological characteristics and mortality of patients with primary lung cancer admitted to the intensive care unit and receiving invasive mechanical ventilation
- Tez No: 879807
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: akciğer kanseri, invaziv mekanik ventilasyon, yoğun bakım ünitesi, lung cancer, invasive mechanical ventilation, intensive care unit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
GİRİŞ: Yoğun bakım üniteleri (YBÜ), akut çoklu organ yetmezliği olan kritik hastaların takip ve tedavisinin yapıldığı ünitelerdir. Akciğer kanserli hastalarda da hastalığın olağan sürecinde ve eşlik eden organ yetmezlikleri ile komplikasyonları durumunda YBÜ'lere yatış gerekebilmektedir. Çalışmamızda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatışı yapılan ve invaziv mekanik ventilatör (İMV) uygulanan primer akciğer kanserli hastaların genel özelliklerini, sağkalım sonuçlarını ve bunlara etki eden faktörleri ortaya koymayı hedefledik. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza 01.04.2019 ile 01.04.2024 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatışı yapılan İMV uygulanan primer akciğer kanserli hastalar alınmıştır. Sayısal verilerin normal dağılıma uyup uymadığı kontrol edildikten sonra önce tüm gruba tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Hastalarımızda mortaliteye etki eden risk faktörleri ve epidemiyolojik özellikleri tanımlanmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda 84 hastanın verileri incelenmiştir. Hastaların %54'ü YBÜ kabulünde İMV desteği altında iken, %46'sı YBÜ takiplerinde İMV desteğine başlanmıştır. Hastaların İMV başlanan gündeki laboratuvar değerleri incelendiğinde ölen hastalarda laktat ve CRP değerinin yüksek olması ile albüminin düşük olması mortalite ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,042; p=0,024 ve p=0,015). SONUÇ: Yoğun bakım ünitesine yatan primer akciğer kanserli hastalarda yoğun bakım ihtiyacına neden olan ve primer akciğer kanserine eşlik eden sepsis/septik şok, hipoalbuminemi, CRP ve laktat yüksekliği gibi durumların olması mortaliteyi artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Intensive care units (ICU) are units where critically ill patients with acute multiple organ failure are monitored and treated. Lung cancer patients may also require admission to ICUs during the normal course of the disease and in cases of accompanying organ failure and complications. In our study, we aimed to reveal the general characteristics, survival outcomes and factors affecting primary lung cancer patients who were admitted to the Gazi University Medical Faculty Hospital Internal Medicine Intensive Care Unit and applied invasive mechanical ventilation (IMV). MATERIAL AND METHODS: Primary lung cancer patients who were hospitalized in Gazi University Medical Faculty Hospital Internal Medicine Intensive Care Unit between 01.04.2019 and 01.04.2024 and who underwent IMV were included in our study. After checking whether the numerical data were normally distributed, descriptive statistics were first performed on the entire group. Risk factors and epidemiological characteristics affecting mortality in our patients were defined. RESULTS: In our study, data of 84 patients were examined. While 54% of the patients were under IMV support at ICU admission, 46% were started on IMV support during ICU follow-up. When the laboratory values of the patients on the day IMV was started were examined, it was found that the high lactate and CRP values and low albumin levels in the deceased patients were statistically significant with mortality (p=0.042; p=0.024 and p=0.015). CONCLUSION: Conditions such as sepsis/septic shock, hypoalbuminemia, CRP and lactate elevation, which cause the need for intensive care in patients with primary lung cancer admitted to the intensive care unit, increase mortality.