Dondurulmuş çözünülmüş embriyo transferi sikluslarında beta-hcg testi günü bakılan progesteron değerinin gebelik prognozu ile ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 879808
  2. Yazar: TAMELLA TAGHIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi, progesteron düzeyi, gebelik sonuçları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi sikluslarında (DET), gebelik testi günü bakılan P değerlerinin gebelik prognozu ile ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve yöntemler: Bu retrospektif çalışmada, Ocak 2023 ve Şubat 2024 tarihleri arasında merkezimize başvuran ve infertilite tanısı alan 432 hastaya ait 495 DET siklusu değerlendirildi. Hastalar β-hCG günü bakılan P değerinin belirleyiciliğini araştırmak için eşik değer hesaplandı ve bu değerin üzeri ve altında olmak üzere iki grup oluşturuldu. HRT- DET ve doğal siklus- DET-için de eşik değer olarak hesaplandı. Bu iki grubu etkileyen demografik özellikler (VKİ, yaş, infertilite süresi), siklus ile ilgili belirteçler (P tedavisi başlanmadan önceki gün ölçülen endometriyal kalınlık, E2, LH, β-hCG serum seviyeleri, transfer edilen embriyo sayısı ve embriyo gelişim aşaması) ve gebelik sonuçlarına göre karşılaştırmalar yapıldı. Ayrıca klinik gebelik, devam eden gebelik ve uygulan DET tedavi protokolü için de hastalar gruplanarak klinik ve demografik özellikler karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 432 hastaya ait 496 DET siklusu değerlendirildi. Toplam siklusların % 79,5'inde HRT protokolü uygulanırken, % 20,5'inde doğal siklus ile embriyo transferi yapıldı. Toplam siklusların %13,5'inde gebelik kaybı, % 45'inde klinik gebelik, % 41,2'de ise devam eden gebelik elde edildi. İnfertilite nedenleri arasında açıklanamayan infertilite %32,4 oranında en fazla tanı alan neden olarak tespit edilmiştir. Siklusların %61'inde bir embriyo transferi yapılmıştır. Transfer edilen embriyoların ise %82,4'ü blastokist aşamasındaydı. Klinik ve devam eden gebeliği etkileyen faktörler değerlendirildiğinde, β-hCG günü bakılan P değeri gebelik oluşan gruplarda daha yüksek olarak bulundu (p=0.000). Gebelik testi günü bakılan serum progesteron değerinin devam eden gebelik prediktivitesi açısından eşik değeri ROC eğrisi analizi ile hesaplandı. %63 sensitivite ve % 62 spesifite (AUC 0,671; CI 0.623-0.718, p25 persentilin üzerinde olduğunda devam eden gebelik oranlarının arttığını gözlemledik fakat anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Gebelik testi günü bakılan P değeri  16 ng/mL olan sikluslarda gebelik sonuçlarının belirgin olarak daha başarılı olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between progesterone (P) levels measured on the day of the pregnancy test and pregnancy prognosis in frozen-thawed embryo transfer (FET) cycles. Materials and Methods: This retrospective study evaluated 495 FET cycles in 432 patients diagnosed with infertility who presented to our center between January 2023 and February 2024. To assess the predictive value of progesterone levels on the β-hCG test day, a threshold value was calculated, and patients were divided into two groups based on whether their P levels were above or below this threshold. Separate threshold values were calculated for HRT-FET and natural cycle-FET. Demographic characteristics (BMI, age, infertility duration), cycle-related indicators (endometrial thickness measured the day before P treatment, serum E2, LH, β-hCG levels, the number of transferred embryos, and embryo development stage), and pregnancy outcomes were compared between these two groups. Clinical pregnancy, ongoing pregnancy, and the specific FET treatment protocol were also analyzed by grouping patients and comparing their clinical and demographic characteristics. Results: A total of 496 FET cycles from 432 patients were evaluated. HRT protocol was used in 79.5% of cycles, while 20.5% involved natural cycle FET. Pregnancy loss occurred in 13.5% of cycles, clinical pregnancy in 45%, and ongoing pregnancy in 41.2%. Unexplained infertility was the most common diagnosis, accounting for 32.4% of cases. A single embryo transfer was performed in 61% of cycles, and 82.4% of transferred embryos were at the blastocyst stage. When evaluating factors affecting clinical and ongoing pregnancies, progesterone levels measured on the β-hCG test day were significantly higher in the groups that achieved pregnancy (p=0.000).