Çocuklarda cerrahi yapılan vezikoüreteral reflü hastalarının retrospektif değerlendirilmesi.
Retrospective evaluation of vesicoureteral reflux patients who underwent surgery in children.
- Tez No: 879857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Vezikoüreteral reflü, çocuk cerrahisi, idrar yolu enfeksiyonu, renal skar, cerrahi tedavi, Vesicoureteral reflux, pediatric surgery, urinary tract infection, renal scarring, surgical treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, vezikoüreteral reflü (VUR) nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan çocuk hastaların klinik ve radyolojik bulgularını retrospektif olarak değerlendirmektir. VUR, idrarın mesaneden üst üriner sisteme geri kaçışı olarak tanımlanır ve çocuk ürolojisinde yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu patoloji, idrar yolu enfeksiyonu, renal skar, hipertansiyon ve kronik böbrek yetmezliğine yol açabileceğinden, erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2015-2023 yılları arasında VUR tanısı ile cerrahi tedavi gören çocuk hastaların dosyaları incelenerek gerçekleştirilmiştir. Hastaların demografik verileri, cerrahi öncesi ve sonrası klinik bulguları, görüntüleme sonuçları ve tedavi süreçleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada, VUR tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan 314 çocuk hastanın verileri incelenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 6.3 yıl olup, %60'ı kız, %40'ı erkektir. Hastaların %75'inde tek taraflı, %25'inde ise çift taraflı VUR saptanmıştır. Cerrahi tedavi öncesi en sık görülen semptomlar sık idrar yolu enfeksiyonu (%85), idrar kaçırma (%50) ve karın ağrısı (%40) olarak belirlenmiştir. Cerrahi tedavi sonrası hastaların %90'ında semptomlarda belirgin düzelme gözlenmiştir. Ayrıca, radyolojik olarak VUR derecesinde azalma ve renal skar oluşumunda gerileme saptanmıştır. Tartışma: VUR'un tedavisinde cerrahi yöntemler, yüksek dereceli reflü ve medikal tedaviye yanıt vermeyen hastalarda etkili bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda, cerrahi tedavi sonrası hastaların büyük çoğunluğunda klinik ve radyolojik bulgularda iyileşme görülmüştür. Bu bulgular, cerrahi tedavinin etkinliğini desteklemektedir. Sonuç: Vezikoüreteral reflü nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan çocuk hastalarda, cerrahi müdahale sonrası semptomlarda belirgin iyileşme ve komplikasyon oranlarında azalma gözlenmiştir. Bu nedenle, yüksek dereceli VUR vakalarında cerrahi tedavi, etkin bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile böbrek hasarının önüne geçilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to retrospectively evaluate the clinical and radiological findings of pediatric patients who underwent surgical treatment for vesicoureteral reflux (VUR). VUR is defined as the backflow of urine from the bladder into the upper urinary system and is a common condition in pediatric urology. Early diagnosis and treatment are crucial since this pathology can lead to urinary tract infections, renal scarring, hypertension, and chronic renal failure. Materials and Methods: This study was conducted by examining the records of pediatric patients who underwent surgical treatment for VUR at the Department of Pediatric Surgery, Dicle University Faculty of Medicine, between 2015 and 2023. The demographic data, preoperative and postoperative clinical findings, imaging results, and treatment processes of the patients were retrospectively evaluated. Results: The data of 314 pediatric patients who underwent surgical treatment for VUR were analyzed. The average age of the patients was 6.3 years, with 60% being female and 40% male. Unilateral VUR was detected in 75% of the patients, while 25% had bilateral VUR. The most common preoperative symptoms were frequent urinary tract infections (85%), urinary incontinence (50%), and abdominal pain (40%). Postoperative symptoms significantly improved in 90% of the patients. Additionally, a reduction in the grade of VUR and a regression in renal scarring were observed radiologically. Discussion: Surgical methods in the treatment of VUR are an effective option, especially in high-grade reflux and patients unresponsive to medical treatment. In our study, most patients showed clinical and radiological improvement after surgical treatment, supporting the effectiveness of surgical intervention. Conclusion: In pediatric patients undergoing surgical treatment for vesicoureteral reflux, significant improvement in symptoms and a reduction in complication rates were observed postoperatively. Therefore, surgical treatment can be considered an effective option in cases of high-grade VUR. Early diagnosis and appropriate treatment methods can prevent renal damage.