Anodik ve katodik tepkimeler için elektrokatalitik yüzeyli elektrot seçimi
Electrode selection having electrocatalytic surface for anodic and cathodic reactions
  1. Tez No: 87988
  2. Yazar: GÜLFEZA KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hydrogen, electrooxidation, catalytic effect II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
öz DOKTORA TEZİ ANODİK VE KATODİK TEPKİMELER İÇİN ELEKTROKATALİTİK YÜZEYLİ ELEKTROT SEÇİMİ GÜLFEZA KARDAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Birgül YAZICI Yıl: 1999 Sayfa: 173 Jüri : Prof.Dr.Mehmet ERBİL Prof.Dr.Attila YILDIZ Prof.Dr.Oktay ERBATUR Yrd.Doç.Dr.İlyas DEHRİ Bu çalışmada, platin, nikel ve kurşunun 0,0 İM NaCl ve 0,0 İM Na2S04 çözeltileri ile bu çözeltilere değişik alkollerden ekleyerek oluşturulan ortamlardaki (0,0 İM NaCl + İM alkol) elektrokimyasal davranışları incelenmiştir. Her ortam için pH:3,5,7 ve 8 de çalışılarak, elektrokimyasal davranışların pH'a bağlılığı da araştırılmıştır. Bu amaçla, üç elektrot tekniği uygulanmış, çalışma elektrodu olarak Pt, Ni ya da Pb, karşı elektrot Pt'in kullanıldığı sistemle siklik voltamogramlar elde edilmiştir. Potansiyeller doygun kalomel elektroda karşı ölçülmüştür. Aynı elektrotların katodik davranışlarını belirlemek üzere ise basit elektroliz sisteminden yararlanılmış, anot olarak Pt, katot olarak söz konusu metaller (Pt, Ni, Pb) kullanılmıştır. Değişik pH (3, 5, 7, 8) ve sıcaklıklarda (25, 50, 75°C) uygulanan belirli potansiyellerde (5, 10, 15, 20V) oluşan hidrojen gazının miktarı zamana karşı ölçülerek, sistemin hidrojen gazı oluşturma verimliliği hesaplanmıştır. Çalışılan ortamlarda ve çalışma koşullarında elde edilen bulgulara göre, alkollerin elektrooksidasyonunda en çok katalitik etkiye sahip metalin Pt ve Pb olduğu saptanmıştır. Bu metallerin, 0,0 İM Na2S04 içinde yüzeylerinde oluşan oksitler nedeniyle etkin olduğu sonucuna varılmıştır. Hidrojen eldesinde ise Ni'in, katodik hidrojen oluşumunu en iyi katalizlediği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Hidrojen, elektrooksidasyon, katalitik etki
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ELEKCTRODE SELECTION HAVING ELECTROCATALYTIC SURFACE FOR ANODIC AND CATHODIC REACTIONS GÜLFEZA KARDAŞ ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT ADVISER : Doç. Dr. Birgül YAZICI Year: 1999 Page: 173 Jüri : Prof.Dr.Mehmet ERBÎL : Prof.DrAttila YILDIZ : Prof.Dr.Oktay ERBATUR : Doç.Dr.Halime PAKSOY In this work, the electrochemical behaviour of Pt, Ni and Pb has been investigated in the solutions of 0,01 M NaCl and 0,01 M Na2SÛ4 with/and without addition of different alcohol (methyl, ethyl and propyl). For all solutions, at pH: 3, 5, 7 and 8 was worked and the pH dependence was also obtained. For this purpose, three electrode thecnic has been applied. It has been drown cyclic voltamograms by the working electrodes of Pt, Ni or Pb seperately for every experiment. Pt and SCE were used as auxilary and reference electrode respectively. To obtain the cathodic behaviour of the same electrode (Pt, Ni, Pb), simple electrolysis system has been used. Anot was Pt, and cathode were the metals of Pt, Ni and Pb. Different potential (5, 10, 15, 20V) has been applied to the system at different pH (3, 5, 7, 8) and different temperature (25, 50, 75°C), the hydrogen gas volume measured evaluated from the cathode and the gain persentage of hydrogen gas has been calculated. In working environment and conditions, the obtained results show that Pt and Pb show the most catalytic effect among the worked metal on electrooxidation of the alcohol. This effect depend on their oxides formed on the surface. For hydrogen production, Ni is the best catalytic effective metal in all which are under examined.